Aandelenmarkten raakten deze week geïnspireerd door de sterke start van het bedrijfscijferseizoen, waarbij vooral sterk presterende Amerikaanse banken opvielen.

Het technische beeld op de beurs begint er beter uit te zien, maar het is nog iets te vroeg om te stellen dat de correctie van de voorbije weken over is.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem nemen je mee bij de meest recente ontwikkelingen op de financiële markten.

ANALYSE – De vliegende start van het cijferseizoen van beursgenoteerde bedrijven heeft aandelenmarkten de afgelopen week een sterke impuls gegeven. De Amerikaanse financiële grootmachten rapporteerden per saldo overtuigende cijfers. Zo werden de stroppenpotten voor slechte leningen verkleind en wisten ze goed te profiteren van onder andere het sterke beurssentiment, evenals de bijbehorende financieringsdeals en beursintroducties.

Een dankjewel voor de Amerikaanse centrale bank is wel op zijn plaats. De enorme steunprogramma’s tijdens de coronacrisis waren bedoeld om de financiële markten te stabiliseren en ervoor te zorgen dat bedrijven en andere kredietnemers voldoende toegang tot kapitaal hadden. Dat lijkt vooralsnog geslaagd, maar het resulteerde ook in ongekende liquiditeitsniveaus. Hierdoor konden vele handelsafdelingen bij grootbanken profiteren van de meest winstgevende periode sinds de financiële crisis van 2007-09. Het geld moet toch ergens naartoe!

Maar er kwam ook steun uit de sectoren energie en basismaterialen. Deze sectoren weten momenteel goed te profiteren van de verder oplopende energieprijzen. Hetzelfde geldt voor verscheidene basismetalen. Het gevolg is de sterkste week voor aandelen sinds afgelopen juli.

Onderstaande grafiek van de brede S&P 500-index laat zien dat de correctie op indexniveau ongeveer 5 procent heeft bedragen vanaf het piekniveau van september. Inmiddels hebben we 3,5 procent weer goedgemaakt. Zo nadert de S&P 500 de oude recordstanden en dat is best imposant, gelet op de zorgen van de afgelopen weken.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Correctie alweer voorbij?

Was dit dan de herfstdip voor de beurs en gaan we fluitend naar het einde van het jaar? Dat wellicht iets te enthousiast.

Hoewel de geldsluizen nog volop open staan, nemen de macro-economische zorgen toe. Denk hierbij aan de oplopende inflatie, knelpunten in toeleveringsketens, een krappe arbeidsmarkt en een Federal Reserve die langzaam de monetaire steun voor financiële markten gaat terugdraaien. Dit heeft tot gevolg dat de marktrentes worden gestuwd.

Bovendien kan het gesteggel in Washington over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid nog voor vervelende verrassingen zorgen. Dit alles is nog volop gaande en het cijferseizoen is nog maar net begonnen.

Maar de start is hoopgevend en volgende week komt het echt los. Vooral in de VS wordt het interessant, aangezien bedrijven zoals Netflix, Tesla, Intel, Procter & Gamble en American Express de boeken openen. Dat zal in ieder geval een beter beeld geven van de situatie bij bedrijven uit diverse sectoren.

Over het algemeen wordt verwacht dat de winst van bedrijven uit de S&P 500-index met meer dan 30 procent is gestegen in het afgelopen kwartaal. Daar is op zich niets mis mee, maar we willen natuurlijk graag weten hoe bestuurders de komende maanden inschatten gelet op de eerder genoemde problematiek.

Het is daarbij wel belangrijk om onderscheid te maken tussen sectoren. Er zullen bedrijven zijn die goed gedijen bij een stijgende rente en oplopende grondstofprijzen. Denk hierbij aan de sterk presterende financials en energiereuzen. Daarentegen zullen de problemen in de toeleveringsketen andere sectoren goed dwars zitten en is het de vraag of er genoeg voorraden zijn om de komende feestdagen te leveren.

Het is dus nog wat te vroeg voor witte rook en de volle bedrijfsagenda van de komende weken kan meer duidelijkheid geven.

Technisch koersbeeld verbetert

In ieder geval hebben de twee laatste handelsdagen het technische beeld op de beurs wel weer verbeterd. De koers van de S&P 500-index wist vrijdag weer boven het 50-daags voortschrijdende gemiddelde (groene lijn) te sluiten en we naderen direct de eerste weerstandsniveaus. Dat zie je in de grafiek hieronder.

De S&P 500 tracht de correctiefase te verlaten en wellicht is een aanval op het eerder door ons genoemde weerstandsniveau op 4.490 punten in de maak. Mocht dat lukken, dan is het nog maar een kleine stap naar de recordstanden van begin september op 4.545 punten.

Wij zijn er nog niet, maar als de index de benoemde niveaus overtuigend weet te breken, kan het tot nu toe uitstekende beursjaar nog een prima vervolg krijgen.

Wil je meer weten over de sectoren die het sterkst profiteren, dan verwijzen we je naar onze wekelijkse Premium-bijdrage. Hierin lichten we niet alleen toe waar het geld op sectorniveau naartoe stroomt, maar tippen we ook regelmatig aandelen in de sterkst presterende sectoren.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.