Premium content ophalen

Financiële markten richten zich de komende weken weer op het bedrijfscijferseizoen.

Stijgende energiekosten zijn een bron van zorg voor veel ondernemingen, maar producenten van onder meer olie en gas profiteren juist.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de kansen voor het aandeel Royal Dutch Shell.

ANALYSE – Financiële markten blijven vooralsnog in de ban van de verder oplopende energiekosten en de bijbehorende inflatiezorgen. Ook houden de problemen in China aan en wordt er steeds meer getwijfeld aan de economische groeivooruitzichten aldaar.

Toch zal de focus van beleggers de komende periode langzaam verschuiven naar het bedrijfscijferseizoen. Dat zal deze keer vooral in het teken staan van de stijgende kosten voor bedrijven. Knelpunten in de toeleveringsketen, een krappe arbeidsmarkt en een sterk vraagherstel leiden allemaal tot tekorten, terwijl een stijging van de grondstofkosten de bedrijfsresultaten onder druk zet.

En er zijn al wat rode vlaggen geweest. Zo daalde het aandeel van koeriersbedrijf FedEx afgelopen maand met ruim 10 procent, nadat de onderneming waarschuwde voor een lagere winst als gevolg van een uitdagende arbeidsmarkt. Nike zakte ook met ruim 6 procent, nadat het sportmerk lager dan verwachte inkomsten meldde door productieverlies in Vietnam.

Premium content ophalen