Iedereen kan zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst, maar lang niet iedereen doet dat. Zo’n 450.000 mensen deden vorig jaar geen aanvraag waardoor ongeveer 100 miljoen euro aan zorgtoeslag op de plank blijft liggen.

Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. Wie nog geen zorgtoeslag voor 2018 heeft aangevraagd, kan dit nog doen tot 1 september 2019.

Met de toeslag wil de overheid de verplichte zorgverzekering betaalbaar houden. Je kunt altijd een aanvraag doen, vervolgens moet blijken of je de toeslag ook daadwerkelijk krijgt.

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt is afhankelijk van je inkomen. In 2018 konden alleenstaanden maximaal 94 euro en partners 176 euro per maand ontvangen. Dat komt neer op respectievelijk 1.128 euro en 2.112 euro per jaar.

In 2019 is de zorgtoeslag omhoog gegaan en kunnen alleenstaanden maximaal 99 euro per maand en 1.118 euro per jaar ontvangen. Voor partners geldt een maximaal bedrag van 192 euro per maand, wat neerkomt op 2.304 euro per jaar.

Veel mensen doen hier geen beroep op, omdat er twee hardnekkige misverstanden over zorgtoeslag bestaan. We nemen ze hier door:


1. 'Je moet de zorgtoeslag weer terugbetalen'

"Een van de meest voorkomende misverstanden is de angst om de toeslag later weer (deels) te moeten terugbetalen", zegt Joris Kerkhof van Independer in een persbericht.

Dat mensen dit denken is niet zo gek. Huur- of zorgtoeslagen zijn dikwijls in het nieuws omdat mensen terecht of onterecht honderden en soms duizenden euro's moeten terugbetalen.

Maar een dikke rekening achteraf hoeft helemaal niet. Zowel huur- als zorgtoeslag kun je van tevoren of achteraf aanvragen. Krijg je de toeslag vooraf, dan ontvang je maandelijks een bedrag op je rekening.

En daar kan het inderdaad misgaan als er gedurende het jaar iets in je situatie verandert. Ga je bijvoorbeeld meer verdienen en geef je dat niet meteen door, dan blijf je een bedrag ontvangen dat is gebaseerd op de oude situatie. In dit geval bestaat de kans dat bij je belastingaangifte blijkt dat je te veel hebt ontvangen en dat moet je dan terugbetalen.

Ben je bang dat je een wijziging vergeet door te geven aan de Belastingdienst? Zorg er dan voor dat je de toeslag achteraf aanvraagt, nadat je de belastingaanslag hebt ontvangen. De deadline hiervoor is altijd 1 september in het jaar volgend op het jaar waarover je toeslag wilt ontvangen.


2. 'Met mijn inkomen heb ik toch geen recht op zorgtoeslag'

Een aantal mensen leeft in de veronderstelling dat zorgtoeslag iets is voor lagere inkomens en dat ze buiten met hun inkomen buiten de boot vallen. Maar het kan best zijn dat je wel in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Het maximale jaarinkomen voor zorgtoeslag is dit jaar iets omhoog gegaan: bij alleenstaanden van 28.500 euro in 2018 naar 29.500 euro nu. Bij stellen van 35.500 euro vorig jaar naar 37.500 euro nu.

Ook bij een hoger inkomen kunnen de omstandigheden in een specifiek jaar zo zijn dat je toch recht hebt op zorgtoeslag. Misschien heb je toch minder gewerkt dan je dacht en valt je inkomen lager uit. Of je hebt een hypotheek overgesloten en een boeterente betaald.

In beide gevallen valt ook het toetsingsinkomen voor de belasting lager uit waardoor je in dat jaar opeens wel recht hebt op zorgtoeslag.

“Mensen met een hoger inkomen weten dit vaak niet. Ze doen geen aanvraag omdat ze denken dat ze er toch geen recht op hebben. Zo lopen ze geld mis”, aldus Kerkhof.


Zorgtoeslag berekenen

Wil je aan de slag met zorgtoeslag, dan kun je op de site van de Belastingdienst terecht waar je tabellen vindt die aangeven hoeveel zorgtoeslag je krijgt bij een bepaald inkomen. Ook kun je er een proefberekening maken. Daarnaast heeft Independer een tool ontwikkeld die uitrekent of en hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen.

Lees meer: