Is je dieet aftrekbaar van de belasting bij de aangifte over 2018? Ja, maar de Belastingdienst heeft daar wel regels voor opgesteld.

Een afslankkuur bij de drogist mag je niet als aftrekpost opvoeren, maar de rekening van een dieet op voorschrift van een arts of diëtist wél.

Je moet hiervoor een vast bedrag aftrekken, afhankelijk van het type dieet. De hoogte hiervan kun je vinden in deze dieetlijst voor 2018 van de Belastingdienst.

Heb je dit dieet maar een deel van het jaar gevolgd, dan moet je de kosten naar rato opvoeren. Ben je bijvoorbeeld zes maanden op dieet geweest, dan mag je van het vaste bedrag uit de lijst dus de helft aftrekken.

Als je twee dezelfde diëten hebt gevolgd voor verschillende ziektebeelden, mag je éénmaal tot aftrek overgaan. Dit geldt ook als je voor hetzelfde ziektebeeld twee of meer diëten van deels dezelfde typering volgt. Je mag wel het hoogste bedrag kiezen.

Volg je twee verschillende soorten diëten voor hetzelfde ziektebeeld, dan mag je het bedrag voor beide diëten aftrekken.

Ben je bijvoorbeeld overgevoelig voor bepaalde soorten voedsel en volg je een tarwevrij dieet (vast bedrag: 600 euro) en een koemelkeiwitvrij in combinatie met soja-eiwitvrij dieet (vast bedrag: 350 euro), dan mag je beide bedragen bij elkaar optellen en aftrekken.

Overigens kan het zijn dat de Belastingdienst vraagt om een dieetbevestiging van de dokter of diëtist. Daarvoor moet de arts of diëtist dit formulier invullen. De bevestiging hoeft niet met de aangifte meegestuurd te worden.

Lees meer over slimme aftrekposten voor de aangifte 2018: