Econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als ‘Dr Doom’, denkt dat de Verenigde Staten afsteven op een zware recessie. Hij voorziet dat beurzen nog eens vijftig procent in de min kunnen duiken in de nabije toekomst.

In een column licht Roubini zijn voorspellingen toe. Hij denkt dat de Verenigde Staten “genoeg redenen om zich zorgen te maken” over een aankomende recessie. De econoom herkent in de economie zowel de kenmerken van de stagflatiecrisis uit de jaren zeventig als de financiële crisis in 2008.

De daling op de beurs kan dieper worden

“De Federal Reserve zal vroeg of laat zwichten voor de hoge inflatie“, schrijft Roubini. Hij noemt het vooruitzicht van een zachte landing voor de economie “gevaarlijk naïef” en benadrukt dat de kans op dit scenario slechts 10 procent is.

Volgens ‘Dr. Doom’ zullen aandelen nog eens vijftig procent in de min duiken door de gecombineerde druk van inflatie en schulden. Slecht nieuws voor beleggers dus, aangezien de brede S&P 500-index al de slechtste eerste zes maanden van het jaar sinds 1970 achter de rug heeft.

"In de huidige context moet elk herstel - zoals in de afgelopen twee maanden - beschouwd worden als de stuiptrekkingen van een stervend dier", legt Roubini uit. Hij benadrukt dat deze bewegingen niet aangegrepen moeten worden om aandelen te kopen, hoe optimistisch sommige beleggers ook zijn.

Daar komt de Frankenstein-crisis

"De komende crisis lijkt niet op de voorgaande crises", schrijft Roubini. "Op dit moment ervaren we schokken aan de aanbodkant samen met een veel hoger niveau aan schuld. Dat betekent dat we een combinatie voor onze kiezen krijgen van de stagflatie uit de jaren zeventig en een schuldencrisis als in 2008. Een stagflatoire schuldencrisis."

Deze Frankenstein-crisis, die Roubini voorspelt, was afgelopen jaar - te midden van haperingen in toeleveringsketens - een grote bron van zorgen voor economen en centrale bankiers.

De afgelopen twintig jaar heeft Roubini een reputatie verdiend als expert die gelooft in neerwaartse spiralen in de economie. Door collega's en de media wordt hij steevast 'Dr. Doom' of 'permabear' genoemd. Die titels verdiende Roubini door rond 2005 al te waarschuwen voor de Grote Recessie van 2008.

"Er zijn geen gemakkelijke oplossingen voor de huidige problemen", waarschuwt Roubini over de komende crash. "Dingen zullen erger worden, voordat ze beter worden".

Lees ook: Dit zeggen de flops met cryptobank Celsius en stablecoin TerraUSD over de staat van de cryptosector: de baas van de Amerikaanse tak van Binance geeft uitleg