Rabobank staakt al zijn activiteiten in Rusland. De Nederlandse bank, die vooral met dochterbedrijf DLL actief is in het land, is al begonnen met het vertrek uit Rusland. Rabobank zegt geen zaken meer te willen doen met een “regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt”.

Rabobank heeft relatief kleine zakelijke belangen in Rusland. DLL houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.

Rusland wordt door steeds meer westerse bedrijven geboycot wegens de inval in Oekraïne, die op 24 februari begon. DLL besloot een dag na die aanval geen nieuwe contracten meer af te sluiten met Russische klanten, maar vertrok nog niet volledig.

Ook ING greep wegens de oorlog in bij zijn Russische onderdelen. De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland. Het financieel concern heeft 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten, wat ongeveer 1 procent is van zijn totale portefeuille.

Voor banken is het beëindigen van financieringsovereenkomsten in Rusland niet zonder risico. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen worden aangeklaagd wegens contractbreuk. Russische autoriteiten dreigden eerder deze maand bovendien bezittingen te confisqueren van bedrijven die zich uit het land terugtrekken.

Heineken, AkzoNobel en Unilever ook (deels) weg

Eerder namen Nederlandse bedrijven zoals Heineken, AkzoNobel en Unilever al soortgelijke stappen. Heineken besloot te stoppen met de productie en verkoop van bier in Rusland. Heineken verwacht een bedrag van zo'n 400 miljoen euro te moeten afschrijven.

AkzoNobel meldde via topman Thierry Vanlancker aan de Britse zakenkrant The Financial Times dat de Russische divisie van het bedrijf binnen twee maanden "uitgefaseerd" zou worden, gezien problemen in de toeleveringsketen en de financiële spanningen waarmee Russische klanten worden geconfronteerd. Met vier verffabrieken en 650 personeelsleden was de Russische markt goed voor 200 miljoen euro aan omzet voor AkzoNobel.

Unilever besloot de import van en export naar Rusland eerder deze maand stil te leggen, maar door te gaan met de levering van essentiële voedsel - en hygiëneproducten, om te voorkomen dat de Russische bevolking het slachtoffer zou worden van de acties van het Russische regime.

LEES OOK: Rusland kan gesloten fabrieken van westerse bedrijven nationaliseren – sluiting van fabrieken is oorlogsverklaring, aldus Russische topfunctionaris