Bierbrouwer Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Volgens de bierbrouwer is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in dat land actief te blijven. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen.

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Maar Heineken produceerde er ook veel lokale biermerken. Daarom was het bedrijf gaan nadenken wat het met al zijn Russische activiteiten wilde doen.

“We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren”, stelt het concern in een verklaring. Met circa 1.800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land.

Het is de bedoeling dat er een nieuwe eigenaar voor de Russische onderdelen wordt gevonden. Daarop zal geen winst worden geboekt, geeft Heineken aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zijn uiterste best doen om te zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Ook AkzoNobel verwacht te moeten afschrijven op Rusland

Heineken is niet de enige Nederlandse multinational die Rusland vaarwel zegt. Eerder deze maand kondigde verfconcern AkzoNobel dat activiteiten in Rusland uitgefaseerd moeten worden.

Topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel zei tegen de Britse zakenkrant The Financial Times dat een combinatie van factoren een uitfasering van de Russische divisie onvermijdelijk maakt. Dan gaat het om problemen in de toeleveringsketen en de financiële spanningen waarmee Russische klanten worden geconfronteerd.

Volgens Vanlancker zal dit alles ervoor zorgen dat de Russische tak van Akzo binnen twee maanden zal zijn “uitgefaseerd”, zei hij tegen de krant. “Het is ofwel omdat de grondstoffen niet meer beschikbaar zijn, ofwel omdat ergens de belangrijkste klant misschien niet meer kan betalen.”

Omdat AkzoNobel er al rekening mee hield dat zijn Russische activiteiten snel uiteen zouden vallen, heeft het volgens Vanlancker weinig zin om te proberen zich terug te trekken uit het land waar het al meer dan dertig jaar actief is.

AkzoNobel heeft vier verffabrieken in Rusland, die zowel aan particuliere als aan industriële klanten leveren. Zij bieden werk aan ongeveer 650 mensen en genereren ongeveer 200 miljoen euro aan omzet, oftewel 2 procent van het totaal van 9,6 miljard euro.

Unilever legt alleen import van en export naar Rusland stil

Verder kondigde Unilever deze maand aan de import van en export naar Rusland voorlopig stil te leggen. Maar de levensmiddeleproducent legt de activiteiten binnen Rusland niet geheel stil. Het bedrijf gaat naar eigen zeggen door met het leveren van alledaagse essentiële voedsel - en hygiëneproducten, die gemaakt worden in Rusland, aan de mensen in het land.

Unilever heeft vier fabrieken in Rusland waar ijs, thee, cosmetica en schoonmaakmiddelen worden gemaakt. Een woordvoerder van Unilever wilde de beslissing om de Russische activiteiten niet te staken, niet nader toelichten.

LEES OOK: Op deze 3 manieren kan het conflict tussen Rusland en Oekraïne de wereldorde van na de Koude Oorlog ingrijpend veranderen