Volgende week donderdag, 2 februari, komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) weer bijeen. De verwachting onder economen is dat de beleidsrente opnieuw wordt verhoogd.

Dit kan een nieuwe golf van verhogingen van spaarrentes in gang zetten. Rabobank kondigt vrijdag al aan de variabele spaarrente vanaf 16 februari te verhogen naar een half procent.

De rente van een half procent geldt voor vrij opneembare rekeningen met tegoeden tot 100.000 euro en voor de bedragen daarboven. Momenteel biedt de Rabobank Spaarrekening nog een rente van 0,25 procent.

SNS Bank, ABN AMRO en ING hanteren momenteel eveneens rentes op vrij opneembare spaarrekeningen van 0,25 procent.

De hoogste variabele spaarrente bij een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, is te krijgen bij neobank Bunq. Het gaat hier om een rente van 1,31 procent, maar die geldt enkel tot een tegoed van 100.000 euro.

Variabele spaarrente reageert op renteverhogingen ECB

Variabele spaarrentes zijn gevoelig voor het rentebeleid van de ECB, omdat die bepalend is voor de ontwikkeling van de Europese geldmarkt. De centrale bank heeft aangegeven de belangrijkste rentes dit jaar verder te willen verhogen om de hoge inflatie in de eurozone onder controle te krijgen.

De zogenoemde depositorente van de ECB staat momenteel op 2 procent. Dit is de rente die commerciële banken krijgen, als ze zelf geld bij de ECB stallen. Analisten van ING verwachten dat de ECB zijn rentes komende week met 0,5 procentpunt verhoogt. Later dit jaar volgen naar verwachting nog meer renteverhogingen.

Voor spaarrentes op deposito's waarbij het geld wat langer vast staat, zijn rentes hoger dan de variabele spaarrentes. Volgens de site spaarinformatie.nl ligt de hoogste spaarrente voor een 1-jarige deposito op 2,15 procent. Voor een 3-jarig spaardeposito is dat 2,9 procent.

In geen enkel geval kan de spaarrente tippen aan de inflatie. Hoewel deze eind vorig jaar flink is teruggelopen, kwam de geldontwaarding in december uit op een nog altijd torenhoge 9,6 procent.

LEES OOK: 4 manieren om geld te besparen, slim te beleggen en geen grote schulden te maken, volgens een personal finance coach