• Zorgstartup Quin heeft 25 miljoen euro opgehaald. Daarmee wil het bedrijf hun digitale platform voor huisartsen opschalen.
  • Quin is opgericht door Bart Malenstein, die eerder Bergman Clinics uitbouwde tot een keten van private klinieken met meer dan honderd locaties.
  • Via het platform van Quin kunnen patiënten op afstand gezondheidsklachten melden. Dat moet huisartsen ontlasten.
  • Quin neemt zelf ook huisartsenpraktijken over. De startup wil de komende twee jaar uitbreiden van twaalf naar vijftig praktijken en de stap naar Duitsland wagen.

Een op de acht consulten bij de huisarts is overbodig. Die patiënten kunnen ook prima geholpen worden via digitale middelen.

Dat is belofte van Quin, de zorgstartup van Bart Malenstein, de oud-CEO van Bergman Clinics. Hij heeft 25 miljoen euro opgehaald om de huisartsenzorg in Nederland verder te digitaliseren.

Malenstein kwam in 2006 aan het roer te staan van Bergman Clinics en bouwde de specialistische zorgkliniek uit tot een keten van meer dan honderd vestigingen in Nederland en Scandinavië.

Sinds 2018 stort hij zich op Quin. Daar stak hij 10 miljoen euro van zijn eigen geld in en strikte Bergman Clinics en zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis als andere investeerders.

Nu haakt Partners in Equity, het beleggingsvehikel van Hans Wackwitz, aan. Wackwitz investeerde in een vroeg stadium in betaalbedrijf Adyen en werd zo miljardair. Met de 25 miljoen euro die hij in Quin pompt, verkrijgt hij een kwart van de aandelen. De rest is in handen van Malenstein.

Quin combineert fysieke en digitale zorg

Quin wil de werkdruk voor huisartsen verlagen door digitale oplossingen te integreren in de zorgverlening.

"De vraag naar onder meer huisartsenzorg stijgt en wordt complexer", zei Malenstein eerder tegen icthealth.nl. "Ondertussen zien we dat met de hulp van zorginnovaties veel klachten op afstand al grotendeels verholpen kunnen worden. Het ontbreekt echter vaak aan toegang tot deze technologieën. Zo zijn er wel oplossingen voor videoconsulten of digitale triage, maar zijn huisartsen vaak aangewezen op een aaneenschakeling van losse applicaties."

Quin combineert de digitale oplossingen in één systeem dat huisartsen kunnen aanbieden aan patiënten. Zo kunnen mensen met klachten via de symptoomchecker in de Quin-app direct advies inwinnen of ze naar de huisarts moeten. Vervolgens kan een videoconsult of fysieke afspraak ingepland worden.

"Hierdoor wordt de werkdruk voor de huisarts verminderd. We verwachten dat hierdoor tenminste 12 procent minder huisartsbezoeken nodig zijn", zei Malenstein bij de lancering van Quin.

Quin neemt zelf huisartsenpraktijken over

Omdat het lastig bleek huisartsen aan te sluiten op het digitale platform – die hebben het immers ontzettend druk – besloot Malenstein om zelf praktijken over te nemen.

Quin heeft inmiddels twaalf praktijken die werken met het digitale zorgplatform en helpt zo 50.000 patiënten. De startup wil in de komende twee jaar uitbreiden naar vijftig locaties.

Malenstein heeft hiervoor twee routes, legde hij eerder uit aan de-eerstelijns.nl. "De eerste is overname van praktijken waarvan de bestaande praktijkhouder wil uitstappen maar moeite heeft een opvolger te vinden. Wij zoeken dan voor zo’n praktijk één of twee huisartsen die er in loondienst in aan de slag willen."

"De tweede route is partnerschap in een joint venture met ondernemende huisartsen die ontlast willen worden met het digitaal platform dat we bieden en met de backoffice-service die we verlenen."

In 2021 wil Quin ook expertise van de medisch specialist aanbieden in de huisartspraktijk. Dit moet onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen en zo het zorgstelsel verder ontlasten.

Ook kijkt Malenstein over de grens. "Met deze investering hebben we de mogelijkheid om de stap naar het buitenland voor te bereiden, waarbij we in eerste instantie naar Duitsland kijken", zegt hij in het begeleidende persbericht. "De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, dus het is cruciaal dat we nu kunnen versnellen."

Lees meer over zorg: