• De Amsterdamse startup Siilo heeft in een nieuwe investeringsronde 9,5 miljoen euro opgehaald om zijn medische app verder in de markt te zetten.
  • De ‘Whatsapp voor artsen’ is gratis. Zorgprofessionals konden daardoor tijdens de coronacrisis veilig en soepel met elkaar communiceren.
  • Siilo groeide explosief sinds de uitbraak van het coronavirus en werkt al samen met grote ziekenhuizen en medische verenigingen in onder meer Nederland, Duitsland en Engeland.

De in Amsterdam gevestigde medtech-startup Siilo heeft 9,5 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgehaald. Daarmee wil het bedrijf zijn communicatie- en samenwerkingsapp voor zorgprofessionals verder uitrollen in Europa.

In Nederland maakt zestig procent van de artsen al gebruik van Siilo om berichten te versturen en kennis uit te wisselen.

Het gebruik van de ‘Whatsapp voor artsen’ is gratis. Tijdens de coronapandemie kon de communicatie en samenwerking tussen zorgteams daardoor soepel verlopen.

Door middel van gecodeerde chatberichten en spraak- en videogesprekken kunnen zorgprofessionals veilig met directe collega’s en andere zorgverleners communiceren, maar ook met overheidsfunctionarissen en medische verenigingen. Siilo heeft zo bijgedragen aan een betere nationale en regionale coördinatie.

De coronacrisis was een onwerkelijke periode, zegt mede-oprichter Arvind Rao tegen Sprout: “Dat we groeiden tijdens de coronacrisis was vrij logisch omdat we zorgverleners met elkaar verbinden, maar het was vrij ironisch omdat de meeste andere bedrijven het zeer moeilijk hadden. Maar we zijn blij dat we tijdens de crisis zorgverleners konden faciliteren.”

Forse groei in coronacrisis

Het gebruik van de app steeg explosief sinds de uitbraak van het virus. Het aantal registraties steeg met 309 procent, het aantal verzonden berichten met 208 procent en het aantal videogesprekken met 270 procent – en die duurden gemiddeld ook nog eens ongeveer vijf keer zo lang.

Bron: Siilo
Bron: Siilo

Siilo werkt samen met medische verenigingen als het Deutsche Gesellschaft für Kardiologie (DGK) en de NHS in Engeland en met ziekenhuizen zoals het Erasmus MC, het UMC Utrecht, het Catharinaziekenhuis en het Charité in Berlijn.

De zogeheten Serie A-financieringsronde die 9,5 miljoen euro opleverde, werd geleid door het Berlijnse Heal Capital. Ook het Philips Health Technology Venture Fund en de huidige investeerder EQT Ventures namen deel aan de investeringsronde.

Duitsland is belangrijke groeimarkt

Met het nieuwe geld wil Siilo "haar netwerk van zorgprofessionals uitbreiden en tegelijkertijd haar productaanbod vergroten om de wrijving in dagelijkse workflows te verminderen."

Volgens mede-oprichter Rao is Duitsland een belangrijke groeimarkt en is het een bewuste strategie om de 'Whatsapp voor artsen' in eerste instantie gratis in de markt te zetten, net als Whatsapp zelf, zegt hij tegen Sprout:

"Het netwerk is superbelangrijk als je waarde wil leveren. Maar we willen niet dat de gebruiker zelf het product is, zoals bij Facebook. Dus we hebben hiervoor de juiste investeerders moeten vinden. Als het netwerk groot genoeg is, dan zijn we in staat om extra diensten aan te bieden waar mensen voor willen betalen."

Siilo heeft inmiddels meer dan 250.000 actieve gebruikers uit de zorgwereld.

LEES OOK: Veelbelovende eerste resultaten van het coronavaccin uit Oxford dat Nederland heeft besteld