• Via de website prullenbakvaccin.nl kunnen huisartsen coronavaccins die overblijven aanbieden.
  • De site is een initiatief van een groep artsen die verspilling van vaccins tegen wil gaan.
  • Er zijn nu nog maar twee locaties, maar de artsen hopen hoopt dat meer huisartsen en instellingen zich inschrijven.

Een groep artsen heeft een website in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Via de website prullenbakvaccin.nl worden huisartsen en mensen die gevaccineerd willen worden samengebracht.

Op de site kunnen mensen kijken of er een huisarts of instelling in de buurt is die mogelijk nog vaccinaties over heeft. Dat is echter geen garantie dat er een vaccin klaarligt. “Het kan zijn dat de vaccins toch ‘op’ zijn als u aankomt”, staat op de site.

“U hebt géén ‘recht’ op een vaccin door het gebruik van deze website. Wij proberen er slechts voor te zorgen dat er geen ongebruikte vaccins verloren gaan. Het principe is heel simpel: wie het eerst komt om de mogelijke vaccins, die het eerst maalt”, aldus de initiatiefnemers.

De nieuwe site is een initiatief van onder anderen Bernard Leenstra, huisarts in opleiding, Marlies Schijven, chirurg Amsterdam UMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Chief Medical Information Officer van VWS en Marco Blanker, huisarts en universitair hoofddocent UMCG.

Er zijn nu nog maar twee locaties, maar Blanker hoopt dat meer praktijken zich inschrijven. "Het gaat in alle gevallen om vaccins voor mensen die aan de beurt waren maar niet zijn komen opdagen", zegt hij tegen De Stentor. "Anders zouden die in de prullenbak belanden en dat is gewoon zonde."

In april moest Blanker 58 spuiten met het AstraZeneca-vaccin weggooien, omdat er te weinig mensen kwamen opdagen. Hij nodigde 250 mensen uit, legde 130 prikken klaar, maar kon er uiteindelijk slechts 72 zetten.

Vaccins die uit de koelkast zijn gehaald en boven de 8 graden Celsius zijn geweest, mogen niet terug de koelkast in.

Ministerie VWS is niet te spreken over website voor vaccinrestjes

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt het initiatief van de groep artsen "geen verstandig idee". De vaccins zijn van het RIVM en het is "niet aan anderen" om de middelen te verdelen, aldus het ministerie.

Of er stappen ondernomen worden tegen de website "wordt bekeken".

Huisartsen die vaccins over hebben mogen "in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt" volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo benadrukt het ministerie.

Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via "vaccinmakelaars" van het RIVM verdeeld. Zij zorgen dat de inentingen eerst bij de kwetsbaren en ouderen terechtkomen. Dat gebeurt bij dit initiatief niet, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens het ministerie van VWS wordt weinig vaccin verspild, en is er nog altijd een tekort aan de middelen. Het RIVM gaat er op aanwijzing van de minister over hoe ze worden verspreid en verdeeld. Dat geldt ook voor het middel van AstraZeneca, dat in Zuid-Holland en Gelderland nog niet helemaal uitgeleverd is. "Er zijn dus geen vaccins over."

Lees meer over coronavaccins: