• In diverse Chinese steden is zondag geprotesteerd tegen het harde coronabeleid van de Chinese overheid.
  • Aanleiding voor de protesten is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen.
  • Zaterdag waren herdenkingen voor de slachtoffers georganiseerd in steden in het hele land en onder andere in Shanghai mondde dat uit in protesten.
  • Lees ook: Zo wil China de macht van de dollar breken

In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

Aanleiding voor de protesten is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen. In het flatgebouw zouden niet alleen deuren zijn vergrendeld vanwege de maatregelen, ook zouden reddingswerkers het gebouw moeilijk hebben kunnen bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.

Sommige slachtoffers zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. In Urumqi mogen bewoners al honderd dagen praktisch de deur niet uit.

Kritiek op Chinese president Xi Jinping

Zaterdag waren herdenkingen voor de slachtoffers georganiseerd in steden in het hele land en onder andere in Shanghai mondde dat uit in protesten. Op video’s die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten “weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping” scandeert. De politie greep in en volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

Zondag gingen mensen opnieuw de straat op in veel steden. In Beijing hebben honderden mensen zich verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen roepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns in heel China. Ook in Shanghai en Wuhan zijn grote menigtes samengekomen tegen het coronabeleid. De inwoners van steden als Guangzhou, Xi'an en Chongqing delen ook video's van soortgelijke protesten van zaterdag en zondag. Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd.

Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar verzet normaal gesproken gecensureerd wordt. In Shanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren.

De autoriteiten in Urumqi ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.

LEES OOK: Xi Jinping verkozen voor derde termijn als leider van China: de machtigste man in de Volksrepubliek sinds Mao