• Techinvesteerder Prosus koopt programmeer-community Stack Overflow voor 1,8 miljard dollar.
  • De website is vooral bekend als vraag- en antwoordsite voor programmeurs.
  • Voor het in Amsterdam genoteerde bedrijf is online-educatie een van de belangrijkste en snelstgroeiende segmenten.

Wanneer je vastloopt bij het programmeren is er één plek waar je als programmeur bijna automatisch terechtkomt: Stack Overflow.

Het leren van elkaars inzichten en delen van code-problemen is zo algemeen geaccepteerd dat geen enkele programmeur de neus ophaalt voor wat inspiratie halen op deze vraag- en antwoordsite.

De site is zo alom vertegenwoordigd in de code-wereld dat een bekende grap is dat effectief programmeren vooral betekent dat je de juiste code van de Stack Overflow kopieert en plakt.

Dit maakt Stack Overflow bijvoorbeeld een belangrijke spil in het web van websiteontwikkeling.

Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Prosus heeft nu 1,8 miljard dollar over voor het platform. Daarmee voegt de techinvesteerder nog een online-leerplatform toe aan zijn toch al groeiende portfolio. 

Prosus investeerde eerder ook al in de Amerikaanse onderwijsbedrijven Brainly en Udemy. Voor het bedrijf is online-educatie een van de belangrijkste en snelstgroeiende segmenten. Larry Illg, hoofd van de onderwijsdivisie van Prosus, zei in een verklaring dat Stack Overflow meer dan 100 miljoen bezoekers per maand heeft.

Prosus voert zijn investeringen de laatste tijd fors op nu e-commerce, mede door de coronacrisis stevig aan populariteit wint. Dan gaat het bijvoorbeeld ook over het bezorgen van eten tot sollicitatietrainingen online.

Het bedrijf haalde eerder dit jaar 14,6 miljard dollar op uit de verkoop van een deel van zijn aandelen in de Chinese internetgigant Tencent Holdings. Daardoor wist Prosus zijn kasreserves te verviervoudigden.

Prosus is ontstaan via een spin-off van het in Kaapstad gevestigde Naspers, het grootste bedrijf van Afrika. Dat gebeurde in 2019.

Lees meer over Prosus: