De AEX-index steeg donderdagochtend door naar een nieuw recordniveau, nadat op 31 maart na 21 jaar het oude record werd verbroken.

Drijvende kracht achter de stijging waren aandelen van chipbedrijven als ASML en Besi.

Beleggers verwerkten daarnaast het omvangrijke investeringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden.

Na het doorbreken van het oude recordniveau, woensdag, steeg de AEX donderdagmorgen nog verder door naar nieuwe records. De hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 705,25 punten en tikte een tussentijds hoogtepunt aan van 707,85 punten.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML gingen donderdag flink omhoog op het Damrak dankzij positief nieuws uit de sector. Daarmee stuwden ze de het sentiment op Beursplein 5 en daarmee de AEX-index naar nieuwe records.

Beleggers verwerkten daarnaast het omvangrijke investeringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden, waarin ruim 2,2 biljoen dollar wordt uitgetrokken voor infrastructuur en dat miljoenen banen moet opleveren. Biden wil de plannen bekostigen met hogere belastingen voor bedrijven.

ASMI, Besi en ASML stonden in de kopgroep bij de Amsterdamse hoofdbedrijven met winsten tot 4,8 procent. De Amerikaanse chipmaker Micron Technology kwam met beter dan verwachte omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal. Ook wil de Taiwanese chipmaker TSMC volgens persbureau Reuters in de komende drie jaar 100 miljard dollar investeren om de productiecapaciteit bij zijn fabrieken uit te breiden. TSMC wil daarmee het chiptekort aanpakken dat in onder meer de autosector zorgt voor productieproblemen.

Naast de chipbedrijven behoorden techinvesteerder Prosus en betaalbedrijf Adyen tot de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 4,1 en 2,4 procent. Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, sloot de rij met een min van 0,7 procent.

Deliveroo en Sodexo krijgen klappen in Londen en Parijs

De MidKap won 0,5 procent tot 1031,43 punten onder aanvoering van metalenspecialist AMG (plus 2,3 procent). De DAX in Frankfurt klom 0,3 procent ondanks tegenvallende Duitse winkelverkopen in februari. Londen steeg ook 0,3 procent. De Parijse CAC40-index bleef ongewijzigd na de aankondiging dat heel Frankrijk vanaf zaterdag voor een maand in een strengere lockdown gaat.

In Londen ging Deliveroo (min 1 procent) verder omlaag. De maaltijdbezorger kende woensdag een dramatisch beursdebuut en kelderde 26 procent in waarde. Grote Britse vermogensbeheerders lieten het aandeel links liggen vanwege kritiek op de arbeidsomstandigheden van de bezorgers van het bedrijf.

Sodexo daalde ruim 1 procent in Parijs. Het Franse catering- en schoonmaakbedrijf heeft de omzet in de afgelopen zes maanden flink zien dalen door de lockdowns in Europa.

Lees ook: