• Tweederde van de grote IT-projecten van de overheid lopen vertraging op, en de totale kosten vallen nu al 1,3 miljard euro hoger uit dan gepland.
  • Vooral de kosten van de tien grootste projecten flink oplopen: het budget van deze plannen is met zo’n 700 miljoen euro overschreden.
  • De meeste problemen komen door tegenvallers binnen een project of het tussentijds veranderen van de doelen en eisen van een project.
  • Lees ook: Nederlandse bedrijven lopen flink achter bij aanpakken cyberrisico’s

Twee van de drie grote IT-projecten van de overheid lopen vertraging op, en de totale kosten van deze tientallen projecten vallen nu al 1,3 miljard euro hoger uit dan gepland. Onderzoek van IT-platform AG Connect en Binnenlands Bestuur wijst bovendien uit dat vooral de kosten van de tien grootste projecten flink oplopen: het budget van deze plannen is met zo’n 700 miljoen euro overschreden.

Het is al langer bekend dat IT-projecten bij de overheid vaak moeizaam verlopen. Volgens AG Connect en Binnenlands Bestuur was 2022 zelfs een “rampjaar” als het gaat om digitale projecten.

Vooral de tien grootste projecten lopen anders dan verwacht. Zij kennen ofwel een veel langere looptijd ofwel een veel hoger kostenplaatje dan verwacht. De vernieuwing van de ICT bij de Douane liep al zo’n 5 jaar vertraging op, evenals de invoering van een nieuw verkeersmanagementssysteem van Rijkswaterstaat. Dat project kost ook al meer dan 75 procent dan verwacht.

Een bekend en langlopend hoofdpijndossier is de Omgevingswet, dat het vergunningssysteem en de verdeling van openbare ruimte moet vernieuwen. Om deze wet mogelijk te maken, is ook een Digitaal Stelsel Omgevingswet aangekondigd. De overschrijding van de kosten ligt inmiddels hoger dan de geraamde kosten van het project zelf, dat ook nog eens vijf jaar vertraging opliep.

Uit de analyse blijkt dat IT-projecten in de meeste gevallen vertraagd zijn door tegenvallers binnen het project zelf. Een andere oorzaak die vaak genoemd wordt, is het tussentijds veranderen van de doelen en eisen van het project.

Lees het hele onderzoek op AG Connect: Waarom 2022 een rampjaar was voor grote IT-projecten van de overheid