Autobezit wordt minder populair, vooral onder jongeren. Tegelijk rukt private lease op. Maar een vast maandbedrag uitgeven voor een auto heeft gevolgen voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

In 2018 groeide de particuliere leasevloot met ruim 45 procent ten opzichte van 2017. Op dit moment rijden er zo’n 150 duizend particuliere leaseauto’s rond.

Op het eerste gezicht is het ook best aantrekkelijk: voor nog geen 200 euro per maand kun je rondrijden in een gloednieuwe auto. Het enige dat je zelf moet betalen is de benzine. Verder zitten alle kosten, zoals de wegenbelasting en het onderhoud, al in het maandbedrag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over plotselinge reparaties die een gat in je spaargeld slaan.

Lees ook: Hoe aantrekkelijk is private lease? Dit zijn de maandelijkse lasten van de 5 populairste auto’s: nieuw, als occasion of via private lease

Maar vaste maandlasten voor autogebruik wegen wel mee bij de berekening van de hypotheeklasten.

Financieel intermediair De Hypotheekshop signaleert in de nieuwsbrief van deze week dat adviseurs steeds vaker merken dat klanten verrast worden door de gevolgen van private lease voor hun hypotheek. Dit speelt vooral bij doorstromers die bijvoorbeeld een stukje extra hypotheek willen nemen. Tot hun teleurstelling merken deze huiseigenaren soms dat hun leencapaciteit wordt beperkt door een private-leasecontract voor de auto.

Private lease: gevolgen voor hypotheek

Er zijn geen harde cijfers, maar hypotheekadviseurs schatten dat dit bij ongeveer een op de zes klanten speelt. Om inzichtelijk te maken hoe dit werkt, geeft De Hypotheekshop het volgende voorbeeld.

Stel je betaalt gedurende drie jaar 250 euro per maand voor een auto via private lease. Op het moment dat je bruto zo'n 40 duizend euro per jaar verdient, kun je in dit geval bij de huidige hypotheekrentes maximaal 144 duizend euro lenen voor de eigen woning.

Zonder de maandlasten van private lease zou je in dit voorbeeld een hypotheeklening van 175 duizend euro kunnen nemen. De maximale hypotheek ligt dus 31 duizend euro lager door het private-leasecontract.

Huiseigenaren die een hogere hypotheek echt nodig hebben, kunnen een private-leasecontract eventueel eerder opzeggen, maar dat kost doorgaans wel flink wat geld.

LEES OOK: Enorme prijsverschillen bij private lease: dezelfde auto kan een maand na de aankoop duizenden euro’s duurder of goedkoper zijn