• Het volledige kabinet heeft de zaal verlaten tijdens de toespraak van FVD-leider Thierry Baudet, de Algemene Politieke Beschouwingen werden hierdoor geschorst.
  • Baudet zinspeelde er in zijn toespraak op dat Sigrid Kaag mogelijk een spion was die gerekruteerd is door een geheime dienst.
  • De kamervoorzitter heeft inmiddels bepaald dat Baudet zijn bijdragen aan het belangrijkste debat van het jaar niet mag afmaken.
  • Lees ook: 11 fiscale maatregelen van Rutte die je portemonnee in 2023 raken

Het voltallige kabinet heeft woensdag de Tweede Kamer verlaten toen FVD-leider Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar minister Sigrid Kaag (Financiën). Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstond als spionnenopleiding, waarmee hij leek te suggereren dat zij mogelijk ooit is gerekruteerd door een geheime dienst.

St. Anthony’s College in Oxford, waar Kaag studeerde, was volgens de Forum-leider “weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”. Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van het kabinet op.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel". Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn. "Het is absurd wat hier gebeurt", zei hij.

Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter. Wel was er kritiek op het weglopen van het kabinet. Het is niet aan het kabinet wat hier wel en niet door de beugel kan, zei SGP'er Kees van der Staaij. Dat is aan de voorzitter, voegde hij eraan toe.

Voorzitter Vera Bergkamp heeft volgens Rutte geen fouten gemaakt, maar het kabinet vond het zelf nodig een grens te trekken. Rutte omschrijft de opmerking van Baudet als 'van een andere orde'. De leider van Forum voor Democratie wekte de indruk dat Kaag "op een of andere spionnenopleiding had gezeten met alle implicaties die erbij horen".

"Volgens mij snapt de samenleving dat een team op een gegeven moment als één man, als één vrouw staat voor een collega", aldus de minister-president.

LEES OOK: Thierry Baudet is vrijwel de enige Poetin-sympathisant in Europa die de Russische inval in Oekraïne niet veroordeelt: dit zeiden Marine Le Pen, Viktor Orbán en anderen