Kroonprinses Amalia is vandaag 16 jaar oud geworden. Dat betekent dat ze het nog twee jaar moet doen met het zakgeld dat ze van haar ouders krijgt.

Daarna, op haar achttiende, kan ze officieel haar vader opvolgen als koning – en daar hoort ook een flinke uitkering bij van 1,5 miljoen euro per jaar belastingvrij, omgerekend ruim 4.000 euro per dag.

Ter vergelijking: premier Rutte ontvangt op dagbasis zo’n 455 euro – en daar moet de belasting nog vanaf.

Drie jaar geleden zorgde die toekomstige uitkering van Amalia nog voor een politiek relletje. Een groot deel van de oppositie vond de uitkering van 1,5 miljoen euro euro per jaar veel te hoog, zeker omdat het nog tientallen jaren kan duren voordat Amalia de troon bestijgt.

Maar premier Rutte wil het bedrag niet verlagen. Toenmalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei daarover destijds:

"We doen er veel aan om topinkomens te beperken. Mag je dan nu niet zeggen: we hebben nog vijf jaar de tijd voordat prinses Amalia achttien is, laten we er nog eens naar kijken? Dat lijkt me niet toch niet zo raar. 1,5 miljoen euro is een boel zakgeld."

In de tussentijd zorgt haar moeder – econome en VN-pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling – er wel voor dat de prinsesjes goed weten hoe ze met hun geld moeten omgaan. De prinsesjes krijgen sinds hun zesde wekelijks geld van hun ouders.

"Zakgeld is belangrijk, het is eigenlijk leergeld", zei Máxima daarover in een interview met Straatjournaal Haarlem/Noord-Holland. Amalia en haar zusjes leren volgens Máxima zo "te ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders."

Lees meer: