Na veel dubben en discussie is de kogel door de kerk: Prins Harry en Meghan Markle doen afstand van hun titels en toelagen uit de Britse schatkist. Enigszins pijnlijk voor de monarchie, maar het scheelt ook weer een paar duiten.

Het vermogen van de Britse vorstin wordt geschat op omgerekend ongeveer 520 miljoen euro.

Jaarlijks krijgt de koninklijke familie inkomsten via een toelage van Britse belastingbetalers en twee additionele inkomstenbronnen, zo blijkt uit een schatting van de Britse krant The Sunday Times uit 2016. Bij elkaar gaat het om tientallen miljoenen aan inkomen.

Harry en Meghan, die vooralsnog als de hertog en hertogin van Sussex door het leven gaan, hebben samen een vermogen van naar schatting zo’n 35 miljoen euro, meldde Business Insider eerder.

Toch wilden de twee graag financieel zelfstandig worden en niet meer teren op de inkomsten van de Britse koninklijke familie.

Koningin Elizabeth heeft inmiddels haar 'zegen gegeven' om de twee een onafhankelijk leven te laten leiden, zonder titels, koninklijke taken en financiële steun van de Britse schatkist, zo lieten de vorstin en het koppel weten in een verklaring.

Volgens de Britse pers gaat het om een keiharde 'Megxit' waarin het stel zich niet half, maar helemaal terugtrekt uit het Koninklijk Huis.

Ze verliezen niet alleen de titels Zijne en Hare Majesteit en hun toelagen, maar betalen ook de 2,8 miljoen euro terug die de verbouwing van hun Frogmore Cottage heeft gekost. Harry kan niet meer worden benoemd op militaire posities, wat gezien wordt als een straf.

Bekijk hieronder waar het geld van de Britse royals vandaan komt:


Elk jaar krijgt de Britse koningin een toelage van de Britse belastingbetaler: de zogenoemde Sovereign Grant

De publieke toelage van de Britse koningin wordt gefinancierd door de Britse belastingbetaler, aldus de BBC.

In de basisovereenkomst over de koninklijke toelage staat dat de Britse koningin afstand doet van alle opbrengsten van de Crown Estate — dat is het uitgebreide grootgrondbezit van de koninklijke familie.

In ruil daarvan krijgt de koningin elk jaar een bedrag van 25 procent van de winst die wordt behaald met de exploitatie van het grootgrondbezit.

Omgerekend bedroeg de Sovereign Grant 97 miljoen euro in 2019, meldde The Wall Street Journal.

Met de toelage dekken de royals hun reiskosten af, het onderhoud van paleizen en de kosten van het personeel, blijkt uit officiële jaarverslagen.

Volgens de krant The Telegraph worden de beveiligingskosten en de kosten van ceremoniële gelegenheden echter uit andere potjes gefinancierd.


Het privé-inkomen van de Britse koningin wordt de Privy Purse genoemd

Het privé-inkomen van koningin Elizabeth is afkomstig van het hertogdom van Lancaster. Het gaat hier hoofdzakelijk om onroerend goed dat al eeuwen in het bezit is van de royals.

De netto waarde van deze bezittingen wordt geschat op zo'n 644 miljoen euro. Het gaat onder meer om 18.433 hectaren land, inclusief woningen, commercieel vastgoed en agrarisch onroerend goed, aldus zakenkrant  The Wall Street Journal.

Het hertogdom van Lancaster bracht in 2019 zo'n 24 miljoen euro aan inkomsten, aldus de WSJ.  Op de officiële site van de Britse koninklijke familie valt te lezen dat hiermee kosten worden gedekt die niet onder de Sovereign Grant vallen.

Te weten: "uitgaven van overige leden van de koninklijke familie."


The Queen heeft nog een paar andere lucratieve inkomstenbronnen.

Koningin Elizabeth bezit privé ook nog aan aantal paleizen, waaronder Balmoral en het landgoed Sandringham. Plus een enorme kunstcollectie en andere waardevolle spullen die eerdere monarchen hebben nagelaten.

De totale waarde van deze bezittingen is onbekend. Dat maakt het moeilijk in te schatten hoe rijk de Britse vorstin is. Een expert in koninklijke financiën liet WSJ weten dat leden van de Britse koninklijke familie "miljonairs zijn, niet miljardairs.".

Prins Charles kan teren op een eigen potje.

Prins Charles heeft een zelfstandige inkomstenbron: het hertogdom van Cornwall. Ook hier gaat het om een fikse onroerendgoedportefeuille van de koninklijke familie.

Daarmee worden uitgaven van Charles en zijn erfgenamen bekostigd. Dat betekent dat Harry en Meghan, William en Kate en hun kinderen ook allemaal onder het hertogdom van Cornwall vallen.

Charles betaalde hen in totaal zo'n 5,8 miljoen euro (5 miljoen pond) in 2019, meldde WSJ. Zelf kreeg Charles 25,3 miljoen euro (21,6 miljoen pond) vanuit het hertogdom. De totale waarde van het hertogdom van Cornwall wordt geschat ruim een miljard euro (924 miljoen pond).

De koningin en de Prins van Wales hebben het grootste deel van het fortuin van de koninklijke familie in handen en verdelen de betalingen om andere familieleden te ondersteunen.


Wie voltijds als Britse royal werkt, mag geen extra schnabbels hebben, maar...

Die regel zal niet langer van toepassing zijn op Meghan en Harry nu zij de overgang naar hun "progressieve nieuwe rol" binnen de koninklijke familie voltooien.

Het paar zal waarschijnlijk lucratieve boekcontracten sluiten en lezingen geven om hun luxueuze smaak te financieren, terwijl andere uitgaven zoals hun beveiliging nog steeds op het conto komt van Britse belastingbetalers, vertelden koningshuisverslaggevers eerder aan Business Insider.

In de verklaring waarin Harry en Meghan afstand doen van het Koninklijk Huis wordt niet ingegaan op de kosten voor beveiligingsmaatregelen.

Hoewel Harry nooit een baan buiten zijn militaire dienst heeft gehad, zal het voor hem en Meghan waarschijnlijk niet heel moeilijk zijn om miljoenen euro's binnen te harken. De Sussexjes hebben een groot "verdienpotentieel", zei royalty expert en de auteur Kristen Meinzer eerder tegen Business Insider.

"We kunnen ze gemakkelijk vergelijken met voormalig presidenten", zei Meinzer. "Ik denk meteen aan Barack en Michelle Obama  en hoe zij geld verdienen. De reden dat ik de twee vergelijk is dat ze al vrienden van elkaar zijn en qua beroemdheid zijn ze goed vergelijkbaar."

Meghan en Harry kunnen een mooie start maken met het inventariseren van aanbiedingen van uitgevers voor boekpublicaties.

De waarde van die boekaanbiedingen zal waarschijnlijk in de buurt liggen van de 60 miljoen dollar aan voorschotten die Barack en Michelle Obama naar verluidt ontvingen in 2017 voor de rechten op hun memoires, aldus Meinzer.


LEES OOK: Meghan Markle en prins Harry kunnen volgens kenners makkelijk een eigen ‘merk’ bouwen dat een miljard waard is