• Tijdens hun interview met Oprah Winfrey refereerden Meghan Markle en prins Harry meerdere keren aan ’the firm’ en ’the institution’.
  • Deze termen zijn niet nieuw. Het Britse koningshuis is namelijk naast een familie ook een bedrijf met een groot personeelsbestand, wat de ‘institution’ wordt genoemd.
  • Naast de ‘institution’ is er ook de ‘firm’. Dit zou een speciale tak van leden van de koninklijke familie en hoge functionarissen zijn die zich volledig richten op het beschermen van de reputatie van de Windsors.

In het veelbesproken interview van Prins Harry en Meghan Markle, de hertog en hertogin van Sussex, met Oprah Winfrey werd er regelmatig gerefereerd aan het Britse koningshuis als ‘the institution’ en ‘the firm’.

Hoewel deze termen ons misschien gek in de oren klinken, worden ze sinds jaar en dag gebruikt om de koninklijke familie zelf, de taken van de verschillende leden en het personeel dat het familiebedrijf ondersteunt, te beschrijven.

De Britse koninklijke familie is niet alleen een familie, maar ook een bedrijf

A family tree of the royal family.
De stamboom van het Britse Koningshuis. Bron: Business Insider US

De Britse koninklijke familie zoals wij die kennen, begon met koning George V, een kleinzoon van koningin Victoria. Hij werd in 1910 de eerste Britse monarch van het House of Windsor. De koning en zijn vrouw, Mary of Teck, kregen zes kinderen, waaronder George VI, die in 1937 koning werd.

Koningin Elizabeth is weer de oudste dochter van George VI en nam de troon in 1953 van haar vader over. Mocht zij komen te overlijden of besluiten terug te treden, dan komt eerst prins Charles en vervolgens prins William in aanmerking voor de troon.

Prins Harry heeft een stap terug gedaan en zijn titels opgegeven, maar hij kan in theorie nog altijd koning worden. Wel staat hij nu op de zesde plaats in lijn voor opvolging, achter de kinderen van zijn broer William. 

De Britse koninklijke familie fungeert als een daadwerkelijke familie, maar ook als het "langstlopende familiebedrijf" van Groot-Brittannië. De zakelijke kant wordt vaak het koninklijke instituut of het instituut van de monarchie genoemd, vandaar de bijnaam ‘the institution’.

‘The institution’ bestaat uit honderden personeelsleden en medewerkers

In het interview met Oprah Winfrey legde Meghan al uit dat er een verschil bestaat tussen de koninklijke familie en alle andere betrokkenen, zoals de personeelsleden "die de instelling runnen".

"Het is moeilijk voor mensen om het onderscheid tussen deze twee dingen te begrijpen", zei Markle. "Omdat het een familiebedrijf is en je als buitenstaander niet kunt zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt."

Markle stipte aan dat ze het belangrijk vindt dat mensen het verschil wel snappen, omdat haar kritiek gefocust is op het instituut en niet de familie. "Het is belangrijk dat mensen deze twee dingen kunnen scheiden, want ik neem de koningin bijvoorbeeld niets kwalijk. Zij is altijd geweldig voor me geweest", zei Markle.

Het instituut van de monarchie of 'the institution' bestaat uit honderden mensen die verschillende rollen vervullen. Aan de top staat de koningin met direct onder haar de andere belangrijke leden van de familie, zoals prins Charles en prins William. Maar het koninklijke instituut omvat veel meer lagen, van paleishulpen tot een communicatieteam.

"Binnen het koninklijk huis zijn er mensen die toezicht houden op de dagelijkse gang van zaken van de monarchie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is een baan. Er zijn bijvoorbeeld speciale verantwoordelijken voor het opwinden van de klokken in het paleis van de koningin", vertelt Victoria Arbiter, royalty-expert van CNN.

Tijdens het interview vertelden Meghan en Harry over verschillende aanvaringen die ze hebben gehad met de ‘royal institution’. Markle gaf aan dat ze geprobeerd heeft hulp te zoeken bij senior mensen binnen 'the institution' toen ze zich tijdens haar zwangerschap depressief voelde en suïcidale gedachten kreeg.

"Ik herinner me dit gesprek alsof het gisteren was”, vertelde ze aan Oprah. “Ze zeiden: 'Ons hart gaat uit naar jou, want we kunnen zien dat het je erg hoog zit. Maar er is niets wat we kunnen doen om je te beschermen, want je bent geen betaalde werknemer van de instelling.’”

Markle zou dit gesprek hebben gevoerd met de hr-afdeling van het 'instituut'.

De ‘firm’ zou de tak van het koninklijke bedrijf zijn die de reputatie van de familie bewaakt

Prince Harry Meghan Markle Oprah
Meghan Markle en prins Harry praten over de 'firm' met Oprah Winfrey. Bron: Getty Images

De oorsprong van de ‘firm’ gaat terug tot de jaren 1900 toen koning George VI, de vader van koningin Elizabeth, nog aan de macht was.

Volgens The New York Times zou de koning als eerst gerefereerd hebben aan het Britse koningshuis als "een firma en geen familie". De man van koningin Elizabeth, prins Philip, zou de uitdrukking vervolgens populair gemaakt hebben buiten de paleisgangen.

Journalist Penny Junor schreef een boek over de ‘firm’ waarin ze uitlegt dat "wat prins Philip 'de firma' noemt, een opdracht is aan alle koninklijke leden en andere invloedrijke medewerkers om alles in het werk te stellen zelfs een zweem van een schandaal dat de reputatie van het familiebedrijf zou kunnen schaden, te vermijden."

De uitdrukking 'the firm' verwijst dus rechtstreeks naar die medewerkers die de reputatie van de koninklijke familie dienen te beschermen. Het zijn de seniorleden van zowel de familie als het personeel die betrokken zijn bij communicatie en pr.

Meghan en Harry verwezen meerdere keren naar de ‘firm’ tijdens hun interview met Winfrey. "Ik begrijp niet hoe ze van ons kunnen verwachten dat we, na alles wat er gebeurd is, zwijgen over de actieve rol die de firma speelt in het verspreiden van onwaarheden over ons", zei Markle.

Ze zei ook dat de ‘firm’ haar er meerdere keren van had weerhouden normale activiteiten te kunnen ondernemen zoals in het openbaar lunchen met vrienden. “Dat mocht niet, omdat dat niet goed zou overkomen op het publiek. Ze hebben een obsessie met hoe dingen overkomen."

Edward Owens is koninklijk historicus en auteur van het boek ‘The Family Firm: Monarchy, Mass Media, and the British Public’. Hij zegt dat Harry en Meghan de termen ‘firm’ en ‘institution’ opzettelijk hebben gebruikt om zo hun rol als buitenstaanders te verstevigen.

"Meghans woorden geven de onpersoonlijke aard van deze pr-operatie weer. De monarchie is niet alleen in deze situatie, maar ook in de afgelopen honderd jaar meedogenloos geweest in het veiligstellen van hun reputatie en rijkdom", zei Owens tegen OprahMag.com.

Er is een binnencirkel binnen de ‘firm’ die de ‘firm of eight’ wordt genoemd

De ‘firm of eight’ zou een nieuwe inner circle zijn die in december is opgericht. De groep bestaat alleen uit royals die de opdracht hebben de familie publiekelijk te vertegenwoordigen.

Tot de leden behoren de koningin, prins Edward en zijn vrouw Sophie, Kate Middleton en prins William, prins Charles en Camilla, en prinses Anne, de zus van koningin Elizabeth. Prins Philip maakt geen deel uit van de binnenste kring, omdat hij zich om gezondheidsredenen heeft teruggetrokken uit koninklijke functies. 

Buckingham Palace wilde niet reageren op het verzoek van Business Insider om commentaar.

LEES OOK: 7 lessen die je kunt leren van Oprah Winfrey’s interview met Meghan en Harry – als je meer uit een gesprek wilt halen