• Door de coronacrisis kijken consumenten vaker naar een occasion dan naar een nieuwe auto; dat heeft ook gevolg voor de prijzen.
  • Occasionsite AutoScout24 heeft op basis van de eigen database een overzicht gemaakt van de gemiddelde vraagprijzen van occasions.
  • Daarbij zijn er grote verschillen, afhankelijk van de leeftijd van auto’s, het segment van de markt en type brandstof.

De verkoop van occasions blijft ongekend hard gaan in 2021. In april noteerde databedrijf VWE een stijging van de verkoop van tweedehands auto’s door autobedrijven aan consumenten met liefst 50 procent op jaarbasis. In totaal werden er afgelopen maand zo’n 122.000 occasions verkocht.

Door de coronacrisis kijken consumenten vaker naar een occasion dan naar een nieuwe auto. Dat heeft ook gevolg voor de prijzen.

Occasionsite AutoScout24 heeft op basis van de eigen database een overzicht gemaakt van de gemiddelde vraagprijzen van occasions, met een verdere uitsplitsing naar segmenten, leeftijd en het soort brandstof.

Als we eerst kijken naar de algemene prijsontwikkeling, dan ziet het beeld bij de vraagprijzen van occasions er als volgt uit.

Te zien is dat gemiddelde vraagprijzen in de eerste vier maanden van dit jaar duidelijk boven het niveau van 2020 liggen. In april bedroeg de gemiddelde vraagprijs 19.606 euro voor occasions op het platform van AutoScout24. Dat is 681 euro meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Voor wie daadwerkelijk op zoek is naar een occasion maakt het uiteraard veel uit in welk segment je zoekt. Daarnaast spelen de leeftijd van de auto en het type motor ook een rol.

Als we eerst kijken naar de verschillende segmenten, dan komt AutoScout24 voor april 2021 tot de volgende prijsverdeling.

Hierboven is te zien dat het uiteraard nogal uitmaakt of je een kleine auto zoekt (zoals een Citroën C1 of Toyota Aygo), of richting Compact/Middenklasse (Ford Focus, Volkswagen Golf) of een SUV (BMW X5) gaat. Dan heb je het zo over 10.000 tot 20.000 euro prijsverschil op de occasionmarkt.

Vervolgens is de ouderdom van een auto van belang. In de tabel hieronder is te zien dat prijzen van occasions lager liggen, naarmate de auto ouder is (behalve voor oldtimers).

Grofweg kun je zien dat er per drie jaar al gauw zo'n 10.000 euro van de prijs afgaat.

Tot slot: de brandstof. Hoewel dieselmotoren bij nieuwe auto's gelden als een prijsverhogende factor die je terugverdient door de zuinigheid (en iets lagere pompprijzen voor diesel), zie je dat bij occasions niet meteen terug.

De gemiddelde vraagprijs voor een auto met benzine- dan wel een dieselmotor ligt bij Autoscout24 op iets meer dan 17.000 euro.

Elektrische occasions zijn aanzienlijk duurder met een gemiddelde vraagprijs van ruim 41.000 euro. Dit heeft uiteraard ook te maken met het veel beperktere aanbod en het feit dat elektrische auto's die nu als tweedehands op de markt komen nog vaak in de wat duurdere segmenten zitten.


[activecampaign form=34]

Lees meer over tweedehands auto's: