• De Amerikaanse president Donald Trump mag de vrijgave van zijn belastingaangiften niet langer blokkeren, oordeelt het Hooggerechtshof.
  • Een aanklager in New York die onderzoek doet naar het betalen aan zwijggeld aan twee vrouwen had inzage gevraagd en hem gedagvaard, maar Trump weigerde.
  • Trump reageert woedend en vindt dat het Hooggerechtshof hem oneerlijk behandelt.

De Amerikaanse president Trump mag de vrijgave van zijn belastingaangiften niet blokkeren. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof besloten.

Aanklager Cyrus Vance uit New York had inzage gevraagd en hem gedagvaard, maar Trump weigerde. Vance onderzoekt of valsheid in geschrifte is gepleegd bij het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen: Stormy Daniels en Karen McDougal. Zij zeggen een affaire te hebben gehad met Trump.

Een aanklager heeft het recht de financiële gegevens in te zien, waaronder ook belastingteruggaven, vinden de opperrechters in Washington. Het feit dat Trump president is, doet daar niets aan af.

Ook de tegenstanders van Trump in het parlement, de Democraten, eisten dat zij diens belastingaangiften mochten bekijken. Zij plaatsen vraagtekens bij de financiële handel en wandel van de president. Maar hier wees het Hooggerechtshof de zaak terug naar een lagere rechtbank.

Stemverhouding 7-2

Tot nu toe had elke rechtbank die zich over de belastingaangiften heeft gebogen de kant van de president gekozen.

In het Hooggerechtshof zitten negen rechters van wie er vijf benoemd zijn door de Republikeinen en vier door de Democraten. Trump zelf heeft twee van hen benoemd: Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh.

Uiteindelijk stemden zeven rechters in het Hooggerechtshof voor inzage van de belastingaangiften, daaronder ook Gorsuch en Kavanaugh.

Lees ook op Business Insider

Trump reageert woedend

De president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft op Twitter woedend gereageerd op de uitspraak. Die is volgens de president oneerlijk.

Hij haalt in een serie Twitter-berichten behalve naar het Hooggerechtshof zelf ook uit naar de Obama-regering, de senaat en de FBI.

In een van de met hoofdletters doorspekte tweets klaagt Trump dat het Hooggerechtshof in zijn zaak een andere richtlijn heeft gehanteerd dan andere rechtbanken in het verleden hebben gedaan.

Trump vindt dat er geen gegronde reden is voor het vrijgeven van zijn financiën. Hij zou geen wetten hebben overtreden. De Democraten zouden alleen maar op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen hem te gebruiken.

In 2016 beloofde Trump in de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangiften openbaar zou maken. Dat heeft hij nooit gedaan.

Lees meer over de financiën van Donald Trump: