Mark Rutte is premier van álle Nederlanders en daarom heeft hij ons allemaal een brief geschreven. Daarin vergelijkt hij Nederland met een breekbaar vaasje. En daar vindt het internet natuurlijk iets van.

De brief verscheen maandag paginagroot in kranten. Hoewel de advertentie voorafgaand de Provinciale Statenverkiezingen is verschenen en betaald is uit de campagnekas van de VVD, is de naam en het logo van de partij nergens te bekennen.

Het is overigens de tweede keer dat de minister-president aan het volk schrijft. In januari 2017 trakteerde Rutte ons ook al op een open brief, die ging over hufterigheid.

Dit keer gaat zijn schrijven gepaard met een televisiespotje waarin ‘doeners’ in het zonnetje worden gezet. Daarin prijkt overigens wel het logo van de VVD.

Zo niet in de brief. Daarin spreekt Rutte heel Nederland aan met “Beste Nederlanders” om vervolgens te vertellen wat een geweldig land we wel niet hebben. “Zoveel om trots op te zijn, zoveel om te beschermen, zoveel om mooier te maken”, schrijft hij.

Alleen... "Dat bezit is broos, breekbaar. Heus, het kan ook kapot gaan", waarschuwt de premier. "Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden."

Om deze vergelijking is een deel van het volk inmiddels in hoongelach uitgebarsten, zo blijkt op sociale media. Niet iedereen is te spreken over de beeldspraak die Rutte hanteert, maar ja...'ieder z'n 'Ming'.

Anderen vinden 'vaasje' wel goed gevonden en zien er een mogelijk blijvertje in.

Het is wel de vraag of alle Nederlanders Ruttes beeldspraak begrijpen. Niet iedereen interpreteert het woord 'vaasje' hetzelfde, zo blijkt.

Rutte schrijft dat het vaasje wordt vastgehouden door mensen "die niet alleen voor zichzelf en de mensen om hen heen een mooi leven willen, maar die ook bijdragen aan het geluk van een ander - zomaar een ander", schetst hij.

Kennelijk denkt de premier niet hetzelfde als FvD-voorman Thierry Baudet, die vindt dat je bij naastenliefde alleen voor je náásten moet zorgen.

Hoe dan ook, op Twitter wordt opgemerkt dat het vaasje allang aan diggelen ligt, heeft gelegen, of gaat liggen.

Ruttes vaasje is op de een of andere manier gewoon heel. Maar, 'we mogen ons Nederland nooit als vanzelfsprekend zien', schrijft hij in zijn brief.

In deze 'snel veranderende, instabiele wereld waarin we leven is er maar een klein vonkje nodig'. Daarom 'roept' de premier niet om zijn zin te krijgen, maar sluit hij compromissen. "Want ik voel altijd die verantwoordelijkheid om het vaasje vast te houden."

Dat vindt een enkele politieke tegenstander natuurlijk quatsch, terwijl het een ander juist heeft geïnspireerd om een tegengeluid te laten horen.

Wie wil weten wat er gebeurt als je het vaasje uit je handen laat kletteren, hoeft volgens de premier alleen maar de Noordzee over te turen. "Kijk naar Groot-Brittannië. Daar hebben de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos", doelt hij op het door de Brexit verscheurde Verenigd Koninkrijk.

Cabaretier Peter Pannekoek verbaast zich dat Rutte het vaasje almaar wil vasthouden. "Zet het dan ook neer, dan kan het ook niet uit je klauwen vallen", zei hij maandagavond in Pauw.

LEES OOK: Het knetterende leven van Thierry Baudet: de politicus die premier wil worden, maar ook droomt van een leven als brave huisman