PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan. Het gaat om zowel werknemers die al in dienst zijn van het postbedrijf, als werknemers die nieuw in dienst komen. Daarmee worden ruim duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd.

Bob van Ierland, directeur post bij het bedrijf, zegt deze stap te zetten om medewerkers meer zekerheid te bieden. “Met het vooruitzicht van een vast contract hopen we ook nieuwe postbezorgers te kunnen enthousiasmeren om bij ons te komen werken. Dat is hard nodig in de huidige krappe arbeidsmarkt”, zegt hij in een toelichting.

Een woordvoerster geeft aan dat door de personeelstekorten de postbezorging “piept en kraakt”. PostNL heeft tussen de 1300 en 1500 postbezorgers extra nodig. Het gebeurt dat door de tekorten post soms een dag te laat wordt bezorgd. “We hebben echt mensen nodig”, klinkt het. PostNL kwam eerder al met een welkomstbonus van maximaal 250 euro in sommige gebieden voor nieuw personeel, maar dat heeft nog niet genoeg geholpen. “Er zijn creatieve maatregelen nodig en we denken dat dit kan helpen.”

Vakbond FNV betwijfelt of de vaste contracten gaan bijdragen aan het vergroten van het personeelsbestand van PostNL. “Vooral bij het aantrekken van personeel zal het helpen, maar bij het behoud waarschijnlijk minder”, aldus Mariska Exalto, bestuurder post en pakketten bij FNV. Volgens haar wijzigt PostNL weleens de werkvoorwaarden van bezorgers, zoals het werkgebied en de werktijden. Daardoor zouden bezorgers ook weer snel kunnen vertrekken.

Toch noemt Exalto de stap "hartstikke mooi". Door afspraken met de overheid viel het volgens haar al mee hoeveel van de postbezorgers flexwerkers waren. Ook kregen postbezorgers tot nu toe na zeven maanden al een vast contract aangeboden. Grotere winsten zijn volgens de vakbondsbestuurder te behalen bij de medewerkers in de pakketbezorging en sorteercentra, waar "heel veel flexwerkers zijn".

In totaal werken bij PostNL ruim 37.000 mensen. In juni sloot PostNL een akkoord met vakbonden over een loonsverhoging van 8 procent verspreid over twee jaar voor de bijna 16.500 postbezorgers van het bedrijf. FNV noemt dit nog niet genoeg en wil graag een uurloon van minimaal 14 euro. Dat is volgens Exalto ook belangrijk bij het tegengaan van personeelstekorten.

Over de contracten van pakketbezorgers wordt niets gemeld. PostNL zegt dat daar de personeelsproblemen minder groot zijn dan in de postbezorging.

LEES OOK: Je kunt nu beleggen in een duurzame variant van de AEX: deze bedrijven uit de gewone index ontbreken