Euronext heeft een nieuwe beursindex voor de Nederlandse aandelenmarkt gelanceerd met topbedrijven die qua duurzaamheid het beste scoren. De AEX ESG-index is samengesteld uit 25 bedrijven uit de AEX en AMX (Midkap) indices.

Ten opzichte van de ‘normale’ AEX-index zijn 8 verschillen te onderscheiden. In de duurzame index ontbreken – allicht weinig verrassend – bedrijven als staalreus ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell. Daarvoor in de plaats zijn onder meer fietsenfabrikant Accell en PostNL opgenomen.

De nieuwe Environmental, Social en Governance (ESG)-index volgt op de eerdere lancering van soortgelijke indices voor de CAC 40 (Frankrijk), MIB (Italië) en OBX (Noorwegen).

Euronext wil naar eigen zeggen met de index inspelen op de “groeiende vraag naar duurzame beleggingsinstrumenten” vanuit beleggers en de bredere markt. De beoordeling van de bedrijven is in handen van Morningstar Sustainalytics, een analysebedrijf in duurzaamheidsonderzoek. De meting gebeurt op basis van principes die de Verenigde Naties hanteren.

Dit zijn de bedrijven die in de klassieke AEX-index voorkomen, maar in de AEX-ESG ontbreken: Ahold Delhaize, Arcelor Mittal, Koninklijke DSM, ING Groep, Just Eat Takeway, Koninklijke Philips, Shell PLC en Unilever.

Daarvoor komen in de plaats zijn de volgende bedrijven opgenomen: Accell Group, Arcadis, ASR Nederland, CTP, Fagron, PostNL, SBM Offshore en WDP.

De nieuwe index wordt aangepast volgens hetzelfde schema als de AEX, dus ieder kwartaal. Dit betekent dat de eerste mogelijke aanpassing in juni volgt.

Hieronder vind je de volledige lijst van 25 bedrijven in de nieuwe AEX-ESG.

LEES OOK: Forse winstgroei Shell door hoge olieprijs, KLM betaalt deel staatssteun terug