PostNL heeft vorig jaar minder pakketten bezorgd dan het bedrijf had verwacht. Ook bestelden Nederlanders meer artikelen bij grote Chinese webshops en aan die pakketten verdient PostNL minder. Daarom ziet de onderneming zich genoodzaakt haar verwachtingen voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij te stellen.

Financieel directeur Pim Berendsen legt uit dat het pakketvolume over de gehele linie wel wat toenam. Maar PostNL rekende in de drukke feestdagenperiode op meer bestellingen dan er uiteindelijk waren. Hij denkt dat dit te maken heeft met de verslechterde economische omstandigheden.

“Consumenten zochten ook naar goedkopere producten in het buitenland”, constateert hij op basis van de pakketstromen. Waar de bestellingen bij Nederlandse webshops afnamen, kreeg PostNL wel beduidend meer pakketjes uit het buitenland te verwerken. Daarop zit voor het bedrijf evenwel een lagere marge.

Het aandeel PostNL daalde vrijdag bijna 1 procent.

Ziekteverzuim is ook een domper voor PostNL

Berendsen benadrukt dat het om een tegenvaller gaat voor PostNL, omdat het bedrijf al kosten had gemaakt om in de laatste maanden van het jaar op maximale capaciteit te kunnen opereren. Een andere domper voor het bedrijf was het ziekteverzuim onder het personeel. Dat bleef in het laatste kwartaal ook "een punt van zorg" en zette de kosten meer onder druk dan was ingeschat.

PostNL rekent er nu op over heel vorig jaar uit te komen op een winst rond de 92 miljoen euro. Dat is het resultaat voor aftrek van rente en belastingen. Volgens Berendsen past dit cijfer precies bij de verwachtingen die PostNL bijna een jaar geleden naar buiten bracht, maar in de loop van vorig jaar had de onderneming haar winstprognose opgeschroefd naar 100 miljoen tot 130 miljoen euro.

Dat laatste had PostNL gedaan omdat de pakketstroom halverwege het jaar extra leek aan te trekken. Maar die laatste verwachtingen zijn volgens Berendsen nu niet langer haalbaar. PostNL is nog bezig met het uitwerken van zijn volledige jaarcijfers. Die brengt het bedrijf volgende maand naar buiten. Dan zal PostNL ook met nieuwe verwachtingen komen voor de prestaties in 2024.

Lees ook: 3 op de 5 Nederlanders gaat minder online bestellen, als de verzendkosten voor pakketjes verder stijgen