• De coronapandemie heeft de behoefte aan zekere banen onder studenten vergroot.
  • Bekende namen als de Rijksoverheid, Tesla, Google en Heineken eindigen weer hoog op de jaarlijkse ranglijst van onderzoeksbureau Universum over de populairste werkgevers onder studenten.
  • De ranglijst geeft een overzicht van de voorkeuren van studenten rechten, techniek en business & marketing.

Hij is er weer! De jaarlijkse ranglijst van populairste werkgevers onder studenten van onderzoeksbureau Universum. Dit jaar werden ruim 28.000 bachelor- en masterstudenten van 53 hoger onderwijsinstellingen gevraagd naar hun carrièredoelen en ideale werkgevers.

Je kon er de klok op gelijk zetten, maar de coronapandemie met alle onzekerheden en beperkingen heeft natuurlijk veel effect gehad op studiekeuzes.

Zo zien de onderzoekers van Universum een duidelijke tendens naar zekerheid in baankeuze en zijn zowel business-studenten als rechtenstudenten hun appetijt voor een internationale carrière wat kwijt.

Zicht op een solide toekomstige carrière blijkt belangrijker geworden voor studenten rechten, techniek en business. Daarbij tonen rechtenstudenten een toenemende interesse in “de menselijke kant” van ondernemingen. Aanstormende jonge advocaten ambiëren een werkgever die hen een vriendelijke werkomgeving kan bieden, die respect heeft voor zijn mensen en die hen een inspirerend doel kan geven.

Voor het eerst in vijf jaar maken business- en techstudenten een kleinere selectie van bedrijven waar ze zouden willen werken, alvorens een keuze te maken. Ook dat is corona: bedrijven zijn minder zichtbaar en konden zich, doordat universiteiten en hogescholen grotendeels online moesten opereren, minder makkelijk in de kijker spelen bij studenten.

Technische studenten lijken dit jaar vooral gericht op het vinden van een innovatieve werkgever. Wel willen ze dat deze werkgever een vriendelijk werkklimaat biedt. Interessant is de conclusie dat de afgelopen vijf jaar Nederlandse werkgevers steeds aantrekkelijker worden voor studenten.

Hieronder behandelen we ranglijsten van meest aantrekkelijke werkgevers volgens studenten voor respectievelijk rechtenstudenten, techneuten en studenten business en marketing.


Populairste werkgevers onder rechtenstudenten in 2021: Rijksoverheid op eerste plaats

Waar gaan onze rechtenstudenten het liefst werken in 2021? Ongeslagen op de eerste plaats: de Rijksoverheid, het populairst onder rechtenstudenten sinds 2013. Maar liefst 37 procent van de ondervraagden kiest ervoor.

Het Rijk wordt gevolgd op de tweede plek met een nieuwkomer in de top 10: Defensie, waar 21 procent van de studenten wil werken. Dit debuut gaat ten koste van de nummer 2 van vorig jaar, advocatenkantoor Loyens & Loeff, dat nu met brons genoegen moet nemen.

Op de vierde plek De Haan Advocaten & Notarissen. Deze stond vorig jaar op een vijfde plek, maar heeft stuivertje gewisseld met Trip Advocaten & Notarissen.

Naar een zesde plek opgeschoven ten koste van Apple is de Belastingdienst. Apple dus op 7, op nummer 8 komt de KLM die vorig jaar nog op de 3e plaats stond.

Op nummer 9 nog steeds steady de gemeente Amsterdam. En op de laatste plaats Google, dat van plek 8 in 2020 degradeerde naar een 10e plaats.

Stijgers in de top 20 van dit jaar zijn: De Haan Advocaten & Notarissen, de Belastingdienst, Van Diepen Van der Kroef Advocaten, de gemeente Rotterdam, De Nederlandsche Bank en ING.

Dalers in de top 20: Loyens & Loeff, Trip Advocaten & Notarissen, Apple, KLM, Google, Baker McKenzie, De Brauw Blackstone Westbroek, Nike Houthoff, EY en Stibbe.


Populairste werkgevers onder technische studenten in 2021: Tesla, Google en de Rijksoverheid

Waar willen techneuten het liefst aan de bak? Studenten van technische universiteiten en hbo's lijken wat conservatiever in hun voorkeuren, want de top 3 is ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar: prominent op een eerste plaats staat Tesla waar 22 procent van de techstudenten aan de bak wil. Voor het vijfde jaar op rij welteverstaan.

Het zilver gaat met bijna 14 procent van de stemmen weer naar Google, en de op twee na populairste is alweer, jawel, de Rijksoverheid, met ruim 13 procent. Dat scheelt weinig!

Van een vijfde naar een vierde plek gestegen: Eindhovens techtrots Philips, een promotie die ten koste gaat van Apple. Op de 6e plek weer een techbedrijf van eigen bodem: ASML, dat vorig jaar nog de 10e plaats innam.

Een andere stijger is Microsoft. Stond de Amerikaanse softwaregigant vorig jaar nog op 9, nu pakt het de 7e plaats waarmee het Rijkswaterstaat naar een 8ste plek duwt.

Net als in de categorie Rechten debuteert ook in dit klassement het ministerie van Defensie dat een 9e plaats pakt, boven KLM dat van een 6e plek hekkensluiter wordt in de top 10.

Stijgers in de top 20: Philips, ASML, Microsoft, Volvo Cars, European Space Agency, Sony, Siemens en Schiphol Group.

Dalers in de top 20: Apple, Rijkswaterstaat, KLM, Shell, Unilever en Heineken.

Populairste werkgevers onder studenten business & marketing in 2021: Apple, Tesla en Heineken

Tot slot: waar kozen business- en marketingstudenten voor?

De winnaar in dit klassement is Apple, dat KLM van de eerste plaats stoot. Weinig business meer in de luchtvaart, lijkt het wel.

Op de tweede plaats komt Tesla, dat vorig jaar nog op plek 6 stond. De nummer 2 van vorig jaar schuift een stukje op: het brons gaat naar bierbrouwer Heineken.

Ongewijzigd blijft de vierde plek, die zowel in 2020 als in 2021 wordt ingenomen door Nike.

Dan volgt op nummer 5 de uit vele wonden bloedende en aan het staatsinfuus liggende luchtvaartmaatschappij KLM. De nummer 1 van vorig jaar is als aantrekkelijkste werkgever ontegenzeggelijk het slachtoffer van de coronabeperkingen geworden.

KLM zet met zijn nieuwe positionering de nummer 5 van vorig jaar nóg een treetje lager: Google gaat van 5 naar 6.

Op de 7e plaats komt de Rijksoverheid die daarmee één plekje promoveert ten opzichte van 2020.

Nóg een nieuwkomer in de lijst: met stip op een 8ste plaats debuteert Coolblue in de top 10. De 9e plaats is voor een degraderend Unilever. Hekkensluiter in de top 10 is Rabobank.

Stijgers in de top 20: Apple, Tesla, Rijksoverheid, Coolblue, L'Oréal Group, Bol.com, ING, Deloitte en ABN Amro.

Dalers in de top 20: Heineken, KLM, Google, Unilever, Rabobank, Coca Cola European Partners, Adidas, Schiphol Group en TUI.

[activecampaign form=20]

Lees meer over carrière: