• Onderzoeksbureau Universum heeft zijn jaarlijkse ranglijst van populairste werkgevers onder studenten gepubliceerd.
  • Rechtenstudenten gaan het liefst aan de slag bij de Rijksoverheid en prestigieuze advocatenkantoren.
  • Bij technische studenten is elektrische automaker Tesla al voor het vierde jaar op rij het populairst.
  • Business- en marketingstudenten kiezen voor KLM, Heineken en Apple.

Nederlandse studenten gaan het liefst aan de slag bij de Rijksoverheid, KLM en Tesla. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst ‘Most Attractive Employers’ van onderzoeksbureau Universum, die dinsdag werd gepubliceerd.

Het onderzoek van dit jaar is uitgevoerd onder bijna 30.000 studenten bij universiteiten en hogescholen in Nederland. Universum peilt de voorkeuren van studenten voor werkgevers in Nederland sinds 2009.

Voor rechtenstudenten is de Rijksoverheid de populairste werkgever, bij business-studenten heeft KLM bierbrouwer Heineken verdreven van de eerste plek en technische studenten gaan nog altijd het liefst werken voor elektrische automaker Tesla.

Studenten noemen uitdaging in hun werk, toekomstig salaris en een werkomgeving waarin ze zich gerespecteerd voelen als belangrijkste factoren bij hun keuze voor een werkgever.

Rechtenstudenten kiezen voor overheid en prestigieuze advocatenkantoren

De Rijksoverheid is bij het jaarlijkse onderzoek van Universum al sinds 2013 de populairste werkgever bij rechtenstudenten. In de enquête van dit jaar gaf ruim 37 procent van de rechtenstudenten aan het liefst bij de landelijke overheid aan het werk te gaan na het afronden van hun studie.

Verder zijn er in de top vijf drie prestigieuze advocatenkantoren te vinden: Loyens en Loeff (2), Trip Advocaten en Notarissen (4) en De Haan Advocaten en Notarissen (5)

Daartussen bevindt zich nog luchtvaartmaatschappij KLM op de derde plaats.

Ook aansprekende Amerikaanse bedrijven als Apple, Google en Nike staan bij rechtenstudenten hoog op de lijst van populairste werkgevers van 2020.

Tesla blijft populairst bij techneuten, Philips verliest aantrekkingskracht

Technische studenten werken het liefst voor het Tesla van de regelmatig uit de bocht vliegende Elon Musk. Het is als voor het vierde jaar op rij dat techneuten Tesla bovenaan de lijst van populairste werkgevers zetten. Het gat met de nummer twee Google is wel kleiner geworden.

Verder vinden we de Rijksoverheid op plek drie en werken technische studenten ook graag bij toonaangevende Nederlandse bedrijven als Philips, KLM, Shell, Unilever en Heineken. Daarbij valt overigens wel op dat Philips voor het eerst sinds de eerste publicatie van de lijst in 2009 uit de top-drie is gevallen.

Business- en marketingstudenten willen naar KLM, Heineken en Apple

Studenten business en marketing gaan het liefst aan de slag bij KLM, dat de koppositie heeft terugveroverd op Heineken. Tenminste dat zeiden ze toen de enquête werd uitgevoerd tussen oktober 2019 en half april 2020.

Sinds het uitbraken van de coronacrisis is KLM, doordat vrijwel alle passagiersvluchten moesten worden geschrapt, in grote financiële problemen gekomen en moest het aankloppen voor overheidssteun. Het zou goed kunnen dat de aantrekkelijkheid als werkgever daar inmiddels onder te lijden heeft.

Heineken moest de koppositie afstaan aan KLM, maar wordt nog altijd wel door ruim 21 procent van de business- en marketingstudenten genoemd als populairste werkplek. Daarna volgen vier grote Amerikaanse bedrijven: Apple, Nike, Google en Tesla.

Verder valt op dat de Rijksoverheid een grote sprong heeft gemaakt van de 15de naar de 8ste plaats.

Uitdagingen, salaris en respect belangrijkste keuzefactoren

Bij hun keuzes voor een werkgever kijken studenten naast hun salaris vooral naar hoe groot de uitdaging is op hun toekomstige werkplek en hoeveel respect ze verwachten te krijgen voor wat ze doen.

Voor business- en rechtenstudenten is het toekomstige salaris het allerbelangrijkst en voor techneuten is vooral de uitdaging die hun werk kan bieden van groot belang.

Andere veelgenoemde keuzefactoren zijn innovatiekracht, doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid.

LEES OOK: Met deze 4 simpele stappen haal je volgens een HR-professional alles uit je functioneringsgesprek