Amsterdam is één van de meest gewilde steden om in te werken onder het deel van de Europese beroepsbevolking dat internationaal wil werken. De hoofdstad staat op de 9e plek van een ranglijst van wereldsteden.

Ruim 2 miljoen mensen (6,48 procent van de internationaal mobiele Europese beroepsbevolking) zeggen een voorkeur te hebben voor Amsterdam als stad om in te werken, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intelligence Group dat trends op de arbeidsmarkt inzichtelijk maakt.

Hierbij zijn wereldwijd ruim 600 steden onderzocht en 99.174 personen ondervraagd in 2021 en 2022.

Van de groep die in Amsterdam wil werken is 40 procent jonger dan 35 jaar. De voorkeur voor Amsterdam komt vaak en meer dan gemiddeld van mensen die werkzaam zijn in in de volgende functiegroepen: administratie (17 procent), financieel (10 procent) en IT (8 procent).

Er is maar beperkte voorkeur voor Amsterdam onder de functiegroepen verpleging (1 procent) en dierenartsen (1 procent). Ook mensen met een directie- of managementfunctie hebben met 1 procent nauwelijks voorkeur voor onze hoofdstad.

Amsterdam is verder bovengemiddeld populair onder werknemers uit Polen, Griekenland en Slovenië, terwijl dit bij de Letten, Fransen en Zweden minder het geval is.

Andere Nederlandse steden scoren veel lager. Zo staat Rotterdam op de 79ste plek, Den Haag op de 90ste, Utrecht op de 142ste en Eindhoven op 204.

Nederland als geheel scoort laag

Eerder kwam in hetzelfde onderzoek van Intelligence Group naar voren dat Nederland relatief laag scoort onder arbeidsmigranten. Op een ranglijst van voorkeurslanden voor Europese werknemers om te gaan wonen en werken, staat Nederland op de twaalfde plaats.

Volgens Intelligence Group is de populariteit van steden bijna los te zien van landen. Duitsland is bijvoorbeeld populairder dan Engeland, maar Londen is weer veel populairder dan Berlijn.

Londen is verreweg de meest favoriete stad gevolgd door New York en Parijs. In eerdere onderzoeken uit 2007, 2009 en 2014 scoorde New York nog boven Londen, maar de coronapandemie en het veranderende politieke klimaat deden de Big Apple volgens Intelligence Group geen goed.

Ook Nederlanders die in het buitenland willen werken geven het vaakst Londen als voorkeursstad aan. Dit is hun top tien:

Top 10 steden onder Nederlanders

  1. Londen          24%
  2. Barcelona      22%
  3. New York       19%
  4. Berlijn            14%
  5. Parijs              12%
  6. Madrid          11%
  7. Rome             8%
  8. Lissabon        7%
  9. Sydney           6%
  10. Brussel           6%

LEES OOK: Uitzendbureaus zien groei arbeidsmigranten als onvermijdelijk om personeelstekort op te lossen