Voor jongeren is het makkelijker dan ooit om series te kijken. Ze hoeven geen complete dvd-box te kopen, maar kunnen op Netflix binnen een paar dagen een heel seizoen van een serie bingen.

Dat zorgt ervoor dat populaire maar oudere series zoals Friends, Grey’s Anatomy en The Simpsons weer volop bekeken worden.

TV Time, een dienst waarmee je kunt bijhouden wat je hebt gekeken, zette voor Business Insider op een rij welke tien oudere series het populairst zijn onder 13- tot 17-jarigen. De data waarmee de dienst dat deed, komen van zo’n 12 miljoen wereldwijde gebruikers.

Uit de lijst blijkt dat veel populaire series van vroeger opnieuw opleven onder een jonger publiek. Hieronder zie je de series die onder hen het populairst zijn:


10. Supernatural (2005)

Supernatural is in Nederland onder meer te kijken op SBS9 en via iTunes.

Beschrijving: Als broers verliezen Sam en Dean Winchester hun moeder aan een mysterieuze en demonische kracht. Hun vader John voedt ze daarom op als 'jagers' om het bovennatuurlijke kwaad te bestrijden, om zo de dood van hun moeder te wreken. In iedere aflevering rekenen ze af met kwaadaardige geesten, vampiers, weervolven en andere demonen.


9. SpongeBob Squarepants (1999)

SpongeBob is in Nederland onder meer te kijken via Nickelodeon en Videoland.

Beschrijving: Wie kent SpongeBob niet? Hij woont in een ananas diep in de zee en is zo gek als een kaassouflé. SpongeBob en zijn vriend Patrick, een zeester met gebrekkige intelligentie, verzeilen samen regelmatig in moeilijkheden in het stadje Bikinibroek, op de bodem van de oceaan. Ook de baas van SpongeBob, meneer Krabs, en zijn saaie buurman Octo Tentakel komen regelmatig in de serie voor.


8. One Piece (1999)

One Piece is in Nederland onder meer te kijken via anime-streamingdienst Crunchyroll.

Beschrijving: One Piece is een Japanse mangaserie waarin Monkey D. Luffy, een simpele maar monsterlijk sterke jongen, een crew om zich heen verzamelt om piratenkoning te worden. Daarvoor moet hij op zoek naar de grootste schat op aarde: One Piece.


7. Teen Wolf (2011)

Teen Wolf is in Nederland onder meer te kijken via Netflix en Amazon Prime.

Beschrijving: Teen Wolf volgt de tiener Scott McCall die wordt gebeten door een weerwolf en met de gevolgen moet leven. Die gevolgen zijn al behoorlijk ingewikkeld, maar het wordt nog moeilijker voor hem als hij de mooie Allison Argent ontmoet. Als ze een relatie krijgen, ontdekt Scott dat Allison afstamt van weerwolfjagers.


6. Friends (1994)

Friends is in Nederland onder meer te kijken via Netflix.

Beschrijving: De serie Friends draait om zes vrienden die wonen en werken in Manhattan. In hun (gedeelde) appartementen en het koffiehuis om de hoek, Central Perk, hebben ze het over alle thema's die met het leven en de liefde te maken hebben.


5. Pokémon (1997)

Pokémon is in Nederland onder meer te kijken via Netflix, Amazon Prime en de eigen website van Pokémon.

Beschrijving: Pokémon volgt de jongen Ash, die samen met Pikachu en zijn reisgenoten Misty en Brock door een regio reist om deel te nemen aan de Pokémon-league. Door wedstrijden te winnen ontvangen ze een badge, en als hun verzameling compleet is mogen ze meedoen aan de landelijke kampioenschappen. Maar onderweg worden ze gevolgd door het misdadige stel Team Rocket.


4. The Vampire Diaries (2009)

The Vampire Diaries is in Nederland onder meer te kijken via Netflix.

Beschrijving: The Vampire Diaries volgt het leven van Elena Gilbert, die verliefd wordt op Stefan Salvatore, zonder te weten dat hij een vampier is. In het eerste seizoen worden er in hun dorp Mystic Falls veel mensen dood aangetroffen, en dat lijkt op het eerste gezicht het werk van Stefans broer Damon te zijn. Het wordt nog ingewikkelder als blijkt dat ook Damon een oogje heeft op Elena.


3. Pretty Little Liars (2010)

Pretty Little Liars is in Nederland onder meer te kijken via Netflix.

Beschrijving: Als Alison, het meest dominante meisje uit een vriendinnengroep overlijdt, is de rest verloren. De groep valt volledig uit elkaar, maar wordt gedwongen weer met elkaar om te gaan als ze opeens vreemde berichten krijgen van iemand die zich 'A.' noemt. Er staan dingen in die alleen Alison wist, dus de vriendinnen proberen samen A. te ontmaskeren.


2. Grey's Anatomy (2005)

Grey's Anatomy is in Nederland onder meer te kijken via Videoland.

Beschrijving: Dit medisch drama volgt het leven van de verschillende artsen (in opleiding) in het Seattle Grace Hospital. Vaak genezen ze patiënten van levensbedreigende ziektes, maar hun drijfveer lijkt vooral competitie en lof te zijn.


1. The Simpsons (1990)

The Simpsons is in Nederland onder meer te kijken via Amazon Prime.

Beschrijving: The Simpsons is al bekroond met vele Emmy-awards en is genomineerd voor nog ontelbaar veel andere prijzen. Miljoenen kinderen zijn deels gevormd door de satirische serie, die met het gezin bestaande uit Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie de 'American way of life' parodieert.

Lees meer over Netflix: