• De politieke impasse bij de vorming van een nieuw kabinet lijkt alleen maar groter te worden.
  • De afstand tussen de gedoodverfde partners VVD en D66 lijkt groter te zijn geworden, na een kritische lezing maandag van D66-leider Sigrid Kaag.
  • En voormalig CDA-lid Pieter Omtzigt wil definitief niet terug naar zijn oude partij.

Als hij weer terugkomt in de Tweede Kamer, gaat oud-CDA’er Pieter Omtzigt niet terug naar zijn partij. Al langer leek een verzoening onwaarschijnlijk, en in een interview in Tubantia bevestigt Omtzigt officieel dat hij op eigen houtje doorgaat in de Tweede Kamer. “Op dit moment richt ik geen partij op”, voegt hij daaraan toe.

Dit weekeinde staat een bijzonder congres van het CDA gepland. Daarin doen ook leden een oproep aan de partij om tot een goedmaking met Omtzigt te komen. Maar de partijtop weet al langer dat Omtzigt niet meer terugkeert, laten betrokkenen weten. Hij zou ook aan het CDA hebben verteld dat hij niet van plan is een eigen partij op te richten.

In de Twentse krant laat Omtzigt weten al langer van mening te verschillen met het CDA over inhoudelijke standpunten. “En er waren verschillen in hoe ik vind dat je omgaat met elkaar”, zegt hij.

In juni kondigde Omtzigt na een conflict met het CDA aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen. Toen sprak hij al zijn intentie uit om als zelfstandig Kamerlid terug te keren.

Lees ook: Waarom Pieter Omtzigt wordt gezien als een ‘lastpak’

Het bekende Tweede Kamerlid had in een memo zijn woede geuit over de manier waarop zijn partij met hem was omgegaan. Zo zou de voormalige CDA-voorzitter hem het partijleiderschap hebben beloofd, indien toenmalig leider Hugo de Jonge die positie zou opgeven. Toen De Jonge er inderdaad mee stopte, werd Wopke Hoekstra naar voren geschoven als lijsttrekker.

Dat memo kwam op straat te liggen, wat voor veel interne onrust zorgde. Met het aanstaande congres hoopt het CDA de crisis in de partij te bespreken en weer verder te kunnen.

Kaag haalt uit naar Rutte

Ondertussen debatteerde de Tweede Kamer dinsdag over de vastgelopen formatie. Daarbij kwam ook de kritische lezing van D66-leider Sigrid Kaag van afgelopen maandag aan de orde.

Maandagavond zei Kaag tijdens de HJ Schoo-lezing, georganiseerd door weekblad EW. dat ze het “moeilijk te bevatten” vindt dat er nog niet wordt onderhandeld. “Alle partijen, ook D66, zullen moeten werken aan de grote reparatie.”

D66 won onder Kaag flink wat zetels bij de verkiezingen in maart. Maar de formatie loopt stroef en zit na ruim vijf maanden in een impasse.

“Het gehalte Haags gedoe in deze formatie is veel te hoog. Er lijkt meer tijd te worden besteed aan wat er geschreven wordt in de krant dan de geschiedenis die wij zelf willen schrijven. En dat geeft een heel ongemakkelijk gevoel”, zei Kaag.

Kaag noemde Rutte in haar lezing niet bij naam, maar zei dat leiderschap het “tegenovergestelde is van regelen en ritselen zonder visie”.

Rutte wil niet reageren

Partijen in de Tweede Kamer waren verontwaardigd dinsdag over het feit dat VVD-leider Mark Rutte niet wilde reageren op de aantijgingen van Kaag aan zijn adres. Volgens PVV-leider Geert Wilders laat Rutte zich “politiek mishandelen”.

Volgens Wilders kan de VVD niet meer gaan samenwerken met D66 na de “politieke aframmeling” door Kaag. Door niet te reageren, blijkt volgens Wilders weer dat de VVD-leider er alles voor over heeft om weer in het Torentje te komen. “U laat zich vernederen.”

Rutte wilde niet reageren op de woorden van Kaag omdat hij zich naar eigen zeggen wil concentreren op de vorming van een kabinet. “Ik vind van alles over gisteravond, maar ga dat niet met u delen.”

LEES OOK: Zelfs de VVD wil hogere inkomens op slinkse wijze meer belasting laten betalen – dit doen de andere 6 grote partijen