• Polestar krijgt een notering aan de Nasdaq in New York.
  • Het elektrische zustermerk van Volvo mikt daarbij op een opbrengst van 20 miljard dollar.
  • Polestar wil het kapitaal gebruiken om verdere groei te financieren.

Polestar, het elektrische zustermerk van de Zweedse automaker Volvo Cars, krijgt een notering aan de aandelenbeurs in New York. Daarbij wordt een prijskaartje aan Polestar gehangen van 20 miljard dollar, omgerekend 17 miljard euro.

De beursgang aan de technologiebeurs Nasdaq verloopt via een fusie met de lege beurshuls Gores Guggenheim. Dat is een zogeheten special purpose acquisition company, oftewel ‘spac’. Een fusie met een spac is de laatste tijd een veelgebruikte methode bij beursgangen.

Gores Guggenheim brengt daarbij 800 miljoen dollar in bij Polestar en institutionele beleggers dragen 250 miljoen dollar bij. De naam van de nieuwe beursgenoteerde onderneming wordt dan Polestar Automotive.

Polestar maakt onderdeel uit van het Chinese Zhejiang Geely, wat ook het moederbedrijf is van Volvo Cars. Het merk heeft al modellen op de markt gebracht. Zo presenteerde de automaker in het najaar van 2018 de Polestar 1, een plug-in hybride coupé, maar de verkopen vallen volgens Autovisie flink tegen.

De opvolger Polestar 0 moet in 2030 van de lopende band rollen en helemaal geen CO2 meer uitstoten, ook niet in het productieproces.  “We zijn elektrisch, dus we hoeven ons in eerste instantie niet druk te maken over fossiele uitstoot van de auto’s zelf. Het betekent echter niet dat we er dan al zijn”, zei hoofd duurzaamheid Fredrika Klarén daar eerder over tegen Insider.

Dat zou betekenen dat de onderneming hernieuwbare energie en klimaatneutrale en gerecyclede materialen gaat gebruikten.

Polestar wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om verdere groei te financieren.

LEES OOK: Volvo wil met elektrisch merk een volledig klimaatneutrale auto in de markt zetten: de Polestar 0