• De burgemeester van Moskou heeft verklaard dat de stad waarschijnlijk 200.000 banen verliest.
  • Het vertrek van honderden westerse bedrijven raakt de Russische hoofdstad flink.
  • De uitspraak van de burgemeester komt op een moment dat de Russische president Vladimir Poetin beweert dat westerse sancties hun doel missen.
  • Lees ook: Dit moet je weten over het opmerkelijke herstel van de Russische roebel

De burgemeester van Moskou verwacht dat de stad honderdduizenden banen kwijtraakt als gevolg van het vertrek van westerse bedrijven, die hun activiteiten opschorten of helemaal beëindigen vanwege de oorlog in Oekraïne.

“Onze schatting is dat ongeveer 200.000 mensen het risico lopen hun baan te verliezen”, schrijft burgemeester Sergei Sobyanin in een officiële blogpost.

De stad Moskou heeft volgens Sobyanin een programma opgezet ter waarde van 3,4 miljard roebel (ongeveer 39 miljoen euro) om tijdelijke banen of opleidingsplaatsen te regelen voor mensen die werkloos worden.

Volgens Sobyanin kunnen ongeveer 58.000 mensen deelnemen aan het programma. Rusland zet ook een kredietverleningsfaciliteit op voor kleine en middelgrote bedrijven, aldus de burgemeester.

Sobyanin gaf in zijn blogpost ook aan dat Moskou inventariseert hoe medicijnen beschikbaar kunnen blijven, zonder een beroep te doen op importen uit het buitenland. "Er is veel werk te doen", aldus de burgemeester.

Poetin: westerse sancties falen

Intussen blijft de Russische president Vladimir Poetin ontkennen dat de westerse sancties tegen Rusland de economie schaden. "We kunnen nu met vertrouwen zeggen dat dit beleid tegen Rusland heeft gefaald", zei Poetin maandag. "De economische blitzkrieg heeft niet gewerkt."

Sinds de invasie van Oekraïne eind februari in gang werd gezet, hebben meer dan 750 internationale bedrijven publiekelijk verklaard dat ze hun activiteiten in Rusland in meer of mindere maten zouden beperken, blijkt uit een inventarisatie van de Yale School of Management.

Sommige bedrijven stoppen helemaal in Rusland - waaronder Nederlandse multinationals zoals Rabobank, AkzoNobel en Heineken - terwijl andere bedrijven aangeven gedeeltelijk actief te blijven in het land.

LEES OOK: Dit moet je weten over het opmerkelijke herstel van de Russische roebel