De westerse economie verslechtert snel en dat is mede het gevolg van de sancties die westerse landen tegen Rusland hebben afgekondigd. Het is een eigen doelpunt van het Westen, aldus Poetin, die het ook een “economische Blitzkrieg” noemde.

Volgens de Russische president stabiliseert de economie van zijn land zich daarentegen, inclusief de inflatie van rond de 17,5 procent.

Rusland is doelwit van zware economische sancties van de westerse landen naar aanleiding van de aanval op Oekraïne die 24 februari is begonnen. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas en olie en van andere belangrijke grondstoffen.

De zich voortslepende strijd in Oekraïne is ondertussen een zware kostenpost voor de Russische staat. Maar Poetin ziet het als een noodzakelijke missie voor de veiligheid van zijn land en van etnische Russen in het oosten van Oekraïne.

Het is volgens critici mogelijk ook een poging van de al meer dan twintig jaar regerende Poetin de aandacht van de Russen af te leiden van vele jaren van chronische economische problemen, mede veroorzaakt door de aanhoudende corruptie. Russen verliezen hun hoop op meer inkomen en een betere toekomst met Poetins stagnerende economische beleid.

Poetin heeft maandag in een kabinetszitting de ministers opgeroepen de lonen van ambtenaren, de pensioenen en de uitkeringen te verhogen en "aan te passen aan de inflatie". En er moet nieuw geld in de economie worden gepompt om de consumptie te stimuleren. "Het is nu uiterst belangrijk de binnenlandse vraag te steunen om een overmatige krimp te voorkomen." Volgens Poetin is daar geld voor beschikbaar, omdat in het eerste kwartaal van 2022 de staatshuishouding een recordoverschot beleefde.

In de hoofdstad Moskou alleen al kunnen wel 200.000 werknemers van buitenlandse bedrijven hun baan verliezen vanwege de westerse sancties, zei burgemeester Sergej Sobjanin maandag. Door de sancties hebben westerse bedrijven hun activiteiten stilgelegd of zijn ze zelfs volledig vertrokken uit Rusland. Volgens Sobjanin hebben de autoriteiten vorige week een programma gelanceerd om de werkgelegenheid in Moskou te ondersteunen. Het geld zal onder meer worden gebruikt om mensen te trainen voor nieuw werk bij bijvoorbeeld stadsinstellingen, parken en andere plekken.

Volgens waarnemers die The Financial Times citeert, staat Rusland nu voor een van de ergste economische crises sinds begin jaren negentig toen de Sovjet-Unie net uiteen gevallen was en er economische chaos heerste. Rusland zou dit jaar zijn bruto binnenlands product met zeker 11 procent zien krimpen.

Amerikaanse minister Janet Yellen wil meer sancties

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen wil dat er nog meer economische sancties tegen Rusland komen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zei een functionaris van het ministerie van Financiën. Yellen zal deze week meer druk gaan uitoefenen op de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor extra stappen tegen Rusland.

Het ministerie stelt dat de oorlog laat zien dat het belangrijk is dat de grootste economieën van de wereld gezamenlijk de internationale rechtsorde verdedigen. De Wereldbank en het IMF houden deze week hun voorjaarsvergaderingen en de oorlog in Oekraïne zal bovenaan de agenda staan. Yellen is volgens het ministerie zeer bezorgd over de "roekeloze" oorlog die Rusland heeft ontketend en de gevolgen van het conflict voor de wereldeconomie, zoals de sterk gestegen energie- en voedselprijzen.

Washington wil zelf meer druk gaan uitoefenen op Russische personen en organisaties die proberen de westerse sancties te omzeilen. Dat geldt ook voor diegenen die helpen bij het ontwijken van sancties, aldus de functionaris.

Yellen wil verder ook bepaalde sessies van de G20 niet gaan bijwonen omdat Rusland daaraan mee kan doen. Vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Financiën zouden bijeenkomsten online willen bijwonen. Yellen vindt dat Rusland moet worden uitgesloten van internationale financiële instellingen en overlegorganen vanwege Oekraïne.

LEES OOK: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas