Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:41

Een voormalig economisch adviseur van de Russische president Vladimir Poetin denkt dat Rusland “binnen een maand of twee” zal stoppen met de militaire acties in Oekraïne, als westerse landen stoppen met het kopen van olie en gas uit Rusland.

In het BBC-programma Talking Business zegt Andrej Illarionov, die tussen 2000 en 2005 de belangrijkste economische adviseur van Poetin was, dat de president door kan gaan met de oorlog, zolang hij zich verzekerd weet van een constante bron van inkomsten uit de export van olie en gas.

Illarionov stelt dat als westerse landen overgaan tot “een totale boycot van olie en gas uit Rusland”, de Russische militaire acties in Oekraïne “waarschijnlijk binnen een maand of twee zullen worden gestaakt.”  Volgens hem is een boycot “een van de uiterst effectieve middelen die het Westen nog kan inzetten.”

De Russische economie zal dit jaar naar verwachting met zo’n 15 procent krimpen, vanwege de sancties die westerse landen hebben afgekondigd en het vertrek van bedrijven uit het land uit protest tegen de invasie van Oekraïne.

Lees ook: Een ‘braindrain’ is de grootste bedreiging voor de Russische economie, zeggen experts

Het Westen financiert de oorlog in Oekraïne

Volgens Illarionov kan Rusland een totale economische instorting bespaard blijven dankzij de sterke export, en dan met name de energie-export.

Export heeft een aandeel van meer dan een kwart in de Russische economie, waarbij Rusland vooral een grote exporteur is van olie, gas, edele metalen en graan. Het Internationaal Energie Agentschap schat dat de Europese Unie 45 procent van al zijn gas uit Rusland haalt en de EU zegt zelf dat Rusland de grootste olieleverancier is.

Illarionov zegt tegen de BBC: "Per tweeënhalve dag belandt er een miljard euro in de zakken van Poetin. Dat is van groot belang om zijn systeem in stand te houden, om de oorlog te kunnen blijven financieren."

"Als die geldstroom eenmaal wordt onderbroken, zal Poetin zijn beleid moeten heroverwegen, omdat hij niet veel middelen meer zal hebben om verdere agressie te kunnen betalen", voegt de ex-adviseur eraan toe.

Europese landen hebben aangekondigd zichzelf zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van Russische energie. Om de pijn te verzachten, hebben de Verenigde Staten beloofd meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te gaan exporteren naar Europa.

Maar de hoge olie- en gasprijzen betekenen vooralsnog dat Rusland dit jaar zo'n 35 procent meer zal verdienen met het exporteren van energie dan in 2021, zo meldt Bloomberg Economics.

LEES OOK: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas