Een klein maar groeiend aantal insiders in het Kremlin heeft twijfels over de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne, en maakt zich ernstig zorgen over de mogelijk verwoestende economische en politieke gevolgen ervan. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Bloomberg citeert in z’n bericht tien, anonieme bronnen met directe kennis van de situatie, en beschrijft deze critici als hoog gepositioneerde, Russische ambtenaren en mensen in de bovenste managementlagen van door de staat gerunde bedrijven. 

De insiders van het Kremlin zien de invasie als een catastrofale vergissing die Rusland internationaal gezien in een lastig parket brengt en het economisch flink schaadt. 

Zij zeggen tegen Bloomberg dat Poetin zich heeft omringd met een groep gelijkgestemde adviseurs, en dat hij elke poging om hem te waarschuwen voor de zware economische en politieke kosten van het conflict afwijst.

De bronnen zijn naar verluidt bezorgd over de mogelijkheid dat Poetin zijn toevlucht zou kunnen nemen tot het gebruik van kernwapens in Oekraïne.

Maar ze geven ook aan dat Poetin wel de schade heeft erkend die de westerse sancties al hebben veroorzaakt en nog zullen aanrichten. Tegelijkertijd beweert de Russische leider dat dit conflict hem door het Westen is opgedrongen.

Poetin beschouwt zichzelf als iemand met een historische missie, aldus de insiders. Hij gelooft dat hij de steun van het Russische volk heeft voor de invasie. De hoge functionarissen verwachten daarnaast niet dat er snel opstand zal komen vanuit het volk tegen de acties van Poetin, omdat daar strenge maatregelen tegen zijn ingesteld.  

Het is niet de eerste keer dat er geluiden naar buiten komen vanuit het Kremlin dat Poetin zich expres met desinformatie zou laten voeden. Experts hebben bevestigd dat het Kremlin verrast was door de omvang van de Westerse sancties en dat Rusland de weerstand waarop de Russische troepen in Oekraïne zijn gestuit, volledig onderschat heeft. 

Rusland zou namelijk hebben verwacht de Oekraïense hoofdstad Kiev binnen enkele dagen ingenomen te hebben. Na bijna twee maanden van gevechten zijn de Russische troepen nu juist weggetrokken van de hoofdstad en richten zij zich nu op de inname van grondgebied in de oostelijke Donbas-regio.

Poetin heeft in een speech gezegd dat de westerse sancties er niet in geslaagd zijn de Russische economie te ondermijnen en dat de waarde van de roebel zich de laatste weken, na een scherpe daling van zo’n 40 procent in de waarde, heeft hersteld.

Maar het hoofd van de centrale bank van Rusland heeft gewaarschuwd dat het volledige effect van de sancties nog gevoeld moet worden, en de burgemeester van Moskou heeft gezegd dat er in de Russische hoofdstad waarschijnlijk ruim 200.000 banen verloren zullen gaan.

LEES OOK: Waarom het Russische leger tot nu toe faalt in Oekraïne