Premium content ophalen
  • Nog maar een paar weken geleden leek Rusland de strijd in Oekraïne te gaan verliezen, maar de situatie is inmiddels heel anders.
  • Op het slagveld is een patstelling ontstaan, met op lange termijn betere kansen voor Rusland.
  • Ook elders boekt Rusland overwinningen. Zo begint de westerse coalitie die aan het begin van de oorlog zo hecht leek, scheuren te vertonen.
  • Lees ook: De Koude Oorlog 2.0 is al begonnen – en die wordt mogelijk nog gevaarlijker dan de eerste

ANALYSE – Nog maar een paar weken feliciteerde het Westen zichzelf met het terugdringen van de Russische invasie van Oekraïne. Niet alleen was de aanval van Poetin ‘barbaars’, maar westerse bondgenoten verklaarden ook dat het een ‘beschamende mislukking’ was.

Toen Rusland de strijd om Kiev opgaf, was gestrand bij Charkov en uiteindelijk de hele poging staakte om door te dringen tot het noorden van Oekraïne, spraken westerse analisten van “zelfoverschatting” bij Poetin. Ook vergeleken ze zijn regering met die van de Sovjet-Unie, vlak voordat die omviel.

Er werd ook volop gespeculeerd dat Poetin lijdt aan een terminale ziekte of dat er een coup tegen hem gepleegd zal worden. “Deze oorlog is nu al een grote strategische mislukking voor Rusland”, stelde president Joe Biden.

Premium content ophalen