Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:20

De Europese Unie overweegt sancties op te leggen aan een met olympisch goud bekroonde turnster, waarvan het gerucht gaat dat zij ooit verloofd is geweest met de Russische president Vladimir Poetin.

De 38-jarige Alina Kabaeva is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Russische National Media Group (NMG), maar haar profiel verdween begin april van de website van het bedrijf.

Op de Europese sanctielijst die nog moet worden goedgekeurd, wordt Kabaeva genoemd als “nauw verbonden” met president Vladimir Poetin, meldde persbureau Bloomberg donderdag. De vermelding ging gepaard met een verwijzing naar een document met details over mogelijke EU-sancties.

De sanctielijst is de zesde in zijn soort en wordt vrijdagochtend door vertegenwoordigers van de 27 lidstaten besproken, aldus Bloomberg. Naar verwachting staat ook het geleidelijk stopzetten van de import van Russische olie eind dit jaar op de agenda.

Lees ook: Het effect van de boycot op Russische olie kan meevallen voor Nederland, aldus experts

In het document met mogelijke sancties staat ook dat de National Media Group vaak propaganda verspreid, schreef Bloomberg.

De Verenigde Staten hebben ook sancties tegen Kabaeva overwogen, maar is daar vooralsnog niet tot overgegaan uit vrees dat het conflict zou daardoor zou kunnen escaleren, gezien haar persoonlijke band met Poetin.

Poetin en Kabaeva ontkennen liefdesrelatie

In 2008 schreef een Russische krant genaamd de Moskovsky Korrespondent dat Kabaeva en Poetin in het geheim waren verloofd, aldus Radio Free Europe. De krant sloot kort daarna zijn deuren, meldde The New York Times.

Zowel het Kremlin als het vermeende koppel hebben de geruchten van een relatie herhaaldelijk ontkend.

Kabaeva werd ooit 'Ruslands lenigste vrouw genoemd', met twee olympische medailles, 14 medailles van het wereldkampioenschap en 21 medailles van het Europees kampioenschap op zak.

Na het beëindigen van haar carrière als gymnast, was ze bijna zeven jaar lid van het Russische parlement. Daarna werd ze hoofd van het mediabedrijf NMG. Ze zou in een zwaarbeveiligd chalet in Zwitserland wonen, met haar vier kinderen waarvan het gerucht gaat dat die van Poetin zijn.

Lees meer over Rusland: