De Russische president Vladimir Poetin bracht afgelopen weekend een verrassingsbezoek aan de Oekraïense stad Marioepol, die zwaar is beschadigd in de oorlog. Dat deed vanuit Oekraïense zijde meteen speculaties oplaaien dat Poetin met dubbelgangers werkt. Daarbij wordt onder meer op de oren van Poetin gewezen.

De Oekraïense politieke adviseur Petro Andrjoesjtsjenko schreef op Telegram dat “Poetin of één van zijn dubbelgangers” een bezoek had gebracht aan bezette gebieden in Oekraïne, berichtte nieuwssite Local Today.

Het gebruik van dubbelgangers door de Russische president klinkt als een vrij wilde theorie, maar die wordt door Oekraïense inlichtingendiensten regelmatig gepropageerd.

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Kyrylo Boedanov, zei afgelopen jaar in een interview met de Daily Mail dat Poetin een aantal dubbelgangers heeft. Vóór de invasie van Oekraïne zouden die selectief worden ingezet, maar sinds een jaar zouden ze veel vaker opduiken.

"We weten specifiek dat er drie mensen optreden, maar hoeveel er in totaal zijn, dat weten we niet", zei Boedanov in oktober 2022 tegen de Daily Mail. "Ze hebben allemaal plastische chirurgie ondergaan."

Volgens Boedanov kunnen de dubbelgangers van Poetin onder meer herkend worden aan hun lengte. "Dat kun je afleiden uit videobeelden en foto's. Ook zijn er verschillen in gebaren, de lichaamstaal en oorlellen, want dat zijn unieke persoonlijke kenmerken."

De Oekraïense functionaris heeft echter nooit concrete bewijzen geleverd om claims over dubbelgangers van Poetin te staven.

De oren van Poetin

De claims van Budanov kunnen dus niet worden geverifieerd. Wel wordt er al decennia gekeken naar oren als uniek kenmerk van een persoon.

Volgens Mark Nixon van de University of Southhampton, een expert op het gebied van oorherkenning door computers, veranderen oren niet wezenlijk als je ouder wordt. "Ze worden groter, maar de verhoudingen blijven gelijk", zei hij tegen de BBC.

Op sociale media verschijnen zo nu en dan posts met vergelijkingen van de oren van Poetin. Ook nu vergeleek men de oren van de Russische president in Marioepol met foto's van hem uit 2006 en 2018.

Speculatie over het gebruik van dubbelgangers blijft overigens niet beperkt tot Poetin. Afgelopen maand doken er bijvoorbeeld speculaties op dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski een dubbelganger had gebruikt voor zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, tijdens diens bezoek aan Oekraïne, zo meldde Newsweek.

Ook andere bekende politieke leiders hebben te maken met speculatie over dubbelgangers. In 2017 doken er bijvoorbeeld filmbeelden op van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die leek te praten met twee identieke dubbelgangers, melde The New York Post destijds.

In zeldzame gevallen is het gebruik van dubbelgangers bevestigd. CNN meldde op basis van Amerikaanse functionarissen dat in 1971 bij een geheim bezoek aan China van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger gebruik is gemaakt van een dubbelganger.

Wat Poetin betreft, is onduidelijk of hij ooit gebruik heeft gemaakt van een dubbelganger.

LEES OOK: Vladimir Poetin is ‘wanted’: Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Russische president