De oorlog in Oekraïne verloopt desastreus voor Rusland. Het land gaat gebukt onder hevige economische sancties en lijdt grote verliezen op het slagveld. Toch denkt CIA-directeur Bill Burns dat de Russische president Vladimir Poetin ervan overtuigd is dat hij op de lange termijn kan winnen.

“Hij heeft zijn hakken in het zand gezet”, vertelde Burns donderdag bij een zitting van de inlichtingendienstencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Tegenwoordig leidt hij de CIA, maar tussen 2005 en 2008 was hij ambassadeur in Rusland.

Poetin neemt zijn tijd

“Ik geloof dat Poetin ervan overtuigd is dat de tijd in zijn voordeel werkt”, vertelde Burns. “Hij denkt dat hij Oekraïne kan verslaan met een uitputtingsoorlog, dat hij de Westerse bondgenoten van Oekraïne uiteindelijk uitput met een lange strijd”.

Poetin heeft “een langetermijnvisie” en denkt dat “Oekraïne meer voor hem betekent dan voor ons”, voegde Burns toe. Hij benadrukte dat Amerika en haar Europese bondgenoten door die “illusie heen moeten prikken”.

Tienduizenden gesneuvelde Russische soldaten

De Russische oorlog in Oekraïne duurt nu al meer dan een jaar en is verworden tot een uitputtingsslag. Nadat het Kremlin er in de eerste dagen van het conflict niet in slaagde om de hoofdstad Kiev te veroveren, verschoof het de focus van de oorlog naar het oosten van het land.

Het Oekraïense leger claimt bijna 140.000 gesneuvelde Russische soldaten sinds het begin van de invasie, terwijl westerse inlichtingendiensten het aantal op 60.000 tot 70.000 schatten. Ook zou Rusland worstelen met tekorten aan materieel en munitie, en grote aantallen voertuigen en tanks verloren hebben.

Poetin kan Bachmoet niet opgeven

Toch lijkt het er niet op dat Poetin de strijd in Oekraïne wil opgeven. Russische strijdkrachten proberen al sinds juli de stad Bachmoet in te nemen. Daarbij zouden al vele duizenden doden zijn gevallen. Aan Russische zijde staat de teller in deze slag vermoedelijk al op meer dan 30.000 gewonde en gesneuvelde soldaten en voor Oekraïne op enkele duizenden.

Ondanks deze grote verliezen is duidelijk dat inname van de stad een puur symbolische overwinning zou zijn voor Moskou. Want om het offensief nu stil te leggen en terug te trekken, zou een politieke afgang zijn voor het Kremlin.

Donderdag bestookte Rusland Oekraïense steden met vele tientallen raketten. Het was een van de grootste aanvallen in het al meer dan een jaar durende conflict. Bij dit offensief werden ook hypersonische raketten gebruikt, die niet door het Oekraïense leger uit de lucht geschoten kunnen worden.

Lees ook: EU-landen trekken €2 miljard uit voor de inkoop van nieuwe munitie voor Oekraïne