Kledingplatform The Next Closet is dinsdag door de rechter failliet verklaard, blijkt uit een publicatie in het insolventieregister. Een doorstart van het bedrijf wordt door de curator niet uitgesloten.

Het in 2013 opgerichte The Next Closet biedt een online platform voor het verhandelen van tweedehands designerkleding. Oprichters Lieke Pijpers en Thalita van Ogtrop wilden er het hergebruiken van kleding mee stimuleren, aangezien de textielindustrie, zo herhaalde Pijpers veelvuldig in interviews, “een van de meest vervuilende industrieën van de wereld is”.

The Next Closet haalde miljoenen op bij geldschieters

Het leek The Next Closet lange tijd voor de wind te gaan. Het bedrijf haalde in meerdere financieringsrondes 6 miljoen euro op bij private geldschieters en claimde in 2018 al 300.000 gebruikers te hebben.

Dat het bedrijf nu toch failliet is gegaan, zou te maken hebben met de dunne marges die The Next Closet moet hanteren, stelt curator Ruben Smets tegen branchesite Fashion United: “De resalemarkt in de mode-industrie is momenteel erg competitief (sic), waardoor de marges nu heel dun zijn geworden. Dat is de voornaamste reden van het faillissement.”

Wel moet er volgens de curator nog extra onderzoek gedaan worden naar de oorzaak achter het faillissement. "De gehele oorzaak is niet vast te stellen in de eerste dagen nadat het faillissement wordt uitgesproken." Smets sluit een doorstart van het bedrijf niet uit. "Daar zal ik de komende weken ook onderzoek naar doen.”

Curator: mogelijk doorstart modemarktplaats

Mocht het niet tot een doorstart leiden voor The Next Closet, dan lijkt het gedaan met Nederlandse modemarktplaatsen. In 2020 viel de Nederlandse branchegenoot United Wardrobe al in handen van het grotere Vinted uit Litouwen, dat momenteel marktleider is in de branche.

Wel staat er bij Vinted met Thomas Plantenga ook een Nederlander aan het roer. Zijn bedrijf boekte in 2022, het meest recente boekjaar, een omzet van ruim 370 miljoen euro, tegenover een brutoverlies van zo'n 47 miljoen euro.

Oprichters van The Next Closet Pijpers en Van Ogtrop zijn volgens hun LinkedIn-profielen al ruim een jaar niet meer werkzaam bij het bedrijf. Pijpers werkt tegenwoordig als manager voor impactgroep Circle Economy en Van Ogtrop bestiert in Italië een duurzame boerderij-annex-gastenverblijf. Of ze nog als aandeelhouder betrokken zijn bij The Next Closet is onbekend, maar wel aannemelijk.

Een oude droom van Van Ogtrop lijkt met het faillissement hoe dan ook voorlopig verkeken. Zo zei ze in 2018 tegen Business Insider Nederland: "Ik zou het heel gaaf vinden om uiteindelijk de bol.com of Coolblue van de tweedehands kledingmarkt te worden."

LEES OOK: Online marktplaats voor tweedehands kleding Vinted start met verzendservice die goedkoper moet zijn én CO2-uitstoot beperkt