• Het ongerepte ecosysteem van Antarctica wordt door de klimaatcrisis overhoop gehaald, zo blijkt uit een onderzoek.
  • Door de opwarming van de zomers zijn twee bloeiende planten in het gebied zich in rap tempo aan het vermenigvuldigen.
  • Wetenschappers dachten dat Antarctica minder vatbaar was voor de snelle veranderingen als gevolg van de klimaatcrisis, maar dit blijkt niet waar te zijn.
  • Lees ook: Dit betekent de klimaatverandering voor de Olympische Winterspelen van 2080

Twee bloeiende plantensoorten zijn zich in snel tempo aan het vermenigvuldigen op Antarctica. Uit een onderzoek blijkt dat dit komt door de steeds warmere zomers op het continent, die veroorzaakt worden door de klimaatverandering.  

De bevindingen, die maandag in het vaktijdschrift Current Biology gepubliceerd werden, tonen aan dat zelfs de ongerepte en kwetsbare natuur van Antarctica niet veilig is voor de gevolgen van de klimaatcrisis. 

“Tot nu toe dachten wetenschappers dat Antarctica niet vatbaar was voor de gevolgen van klimaatverandering”, vertelt Nicoletta Cannone, de auteur van het onderzoek en hoogleraar ecologie. “Maar onze analyses laten zien dat Antarctica wel degelijk reageert op de opwarming van de aarde.”

Plants growing in Antarctica are shows against a backdrop of icebergs in the water
Vegetatie op Antarctica. Foto: Francesco Malfasi

Antarctica is een van de koudste, winderigste en droogste gebieden ter wereld. Daardoor kunnen er maar heel weinig planten groeien. Slechts twee soorten, de Deschampsia antarctica en Colobanthus quitensis, kunnen er bloeien, en die breiden zich nu dus razendsnel uit. 

De onderzoekers hebben ontdekt dat de Descampia 15 keer sneller is gaan groeien in de afgelopen tien jaar ten opzichte van vijftig jaar daarvoor. De Colobanthus is in dit tijdsbestek vijf maal sneller gaan groeien.

Naast klimaatverandering zijn er ook andere factoren die hebben bijdragen aan de snelle groei van de planten. Zo is het aantal zeeleeuwen, die de planten pletten, de laatste jaren afgenomen in het gebied. Maar volgens de auteurs is de opwarming van het klimaat wel de belangrijkste reden dat het ecosysteem zo snel veranderd is. 

Omdat de plantengroei niet alleen toeneemt, maar ook versnelt, "denken we dat we iets beginnen te zien wat bijna op een stapsgewijze verandering of een omslagpunt lijkt", zegt Peter Convey, een Britse Antarctica-onderzoeker.

Cannone denkt dat het steeds mildere klimaat op Antarctica ook de deur open zou kunnen zetten voor uitheemse invasieve soorten.

LEES OOK: Nederland krijgt door klimaatverandering te maken met snellere stijging zeespiegel, meer droogte én extreme regenbuien, verwacht KNMI