Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern.

Het aandeel Philips ging hierdoor aan het begin van de handelsdag met ruim 7 procent onderuit, maar aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

De waarschuwing van de Amerikaanse medische toezichthouder betreft het risico op oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten.

In dit geval laat de FDA weten dat het tussen augustus en medio november 270 klachten van klanten had gekregen. Hierin werd verwezen naar tekenen van oververhitting zoals rook, brandplekken en zelfs brand.

Volgens de FDA gaat het om een significante stijging van het aantal meldingen. In de drie jaar ervoor kreeg de instelling volgens eigen zeggen slechts 30 meldingen over de DreamStation 2 binnen. Een woordvoerder van Philips gaat daartegen in en legt uit dat de 270 meldingen over een periode van drie jaar gaan. Het bedrijf diende die verzamelde meldingen alleen over een kortere periode van drie maanden in, stelt hij.

De problematiek rond de slaapapneuapparaten lijkt daarmee alleen maar te verergeren. Sinds 2021 daalde het aandeel Philips met ruim 60 procent om angst voor hoge schadeclaims van de gebruikers van deze apparaten. Het zorgde ervoor dat topman Frans van Houten vroegtijdig vertrok. Zijn opvolger Roy Jakobs kreeg daarop de taak om een schikking te vinden met de FDA, maar dat is hem tot op heden nog niet gelukt. Iets wat het oplossen van de problemen in de weg staat.

Ondanks het koersverlies van Philips hield de AEX-index het verlies in de ochtendhandel beperkt tot 0,1 procent op 760,47 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 857,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. Londen verloor 0,4 procent.

LEES OOK: Philips roept ruim 1.200 slaapapneu-apparaten terug in VS en Frankrijk