Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:28
  • Phil Libin is de voormalige baas van Evernote en is nu de CEO van videochatbedrijf Mmhmm.
  • Hij vertelde Insider dat hij Horizon Workrooms, de VR-vergadersoftware van Meta, heeft uitgeprobeerd en dat hij niet onder de indruk is.
  • Libin beschrijft Meta’s visie op de metaverse als “niet creatief.”
  • Lees ook: De metaverse: een gouden toekomst voor retailers, of een grote gimmick?

Toen Phil Libin, de CEO van videochatbedrijf Mmhmm, zijn Oculus VR-headset opzette om Meta’s eerste metaverseproduct uit te proberen, hoopte hij dat het zou meevallen. “Ik had een heel sterk vermoeden dat het zou teleurstellen, maar ik ging er in met de hoop aangenaam verrast te worden”, zegt Libin tegen Insider.

Hij en zijn werknemers hebben Meta’s Horizon Workrooms uitgeprobeerd. Horizon Workrooms laat mensen VR-headsets gebruiken voor virtuele vergaderingen in de zogenaamde metaverse.

Libin zei dat zijn onderbuikgevoel juist bleek te zijn. “Ik hield het maar een paar minuten vol”, vertelt Libin.

Hij denkt dat het gebruik van VR voor vergaderingen minder aantrekkelijk is dan vertrouwde technologieën zoals Zoom, waar mensen nog steeds echte dingen kunnen doen zoals een kopje koffie drinken. “Dat kan ik niet doen met een gigantisch plastic ding op mijn gezicht, zonder hete koffie over mezelf te morsen”, aldus Libin.

Horizon Workrooms, het eerste metaverseproduct van Meta. Foto: Meta
Horizon Workrooms, het eerste metaverseproduct van Meta. Foto: Meta

Het woord 'metaverse' is afkomstig uit sciencefiction en verwijst naar een toekomstige versie van het internet die toegankelijk is via virtuele technologieën zoals VR- en AR-headsets. Het wordt voornamelijk gepromoot door Mark Zuckerberg, die Facebook in oktober omdoopte tot Meta.

Lees ook: Zie hoe Mark Zuckerberg virtueel Jenga speelt en een boks geeft met speciale handschoenen waarmee je objecten in de metaverse kunt voelen

In zijn cijferverslag over het vierde kwartaal zei Meta vorige week dat het bedrijf 10 miljard dollar had verloren op de nieuwe metaverse-activiteiten. Ook meldde het dat het aantal Facebook-gebruikers voor het eerst in de geschiedenis kromp. Mede daardoor kelderde het aandeel Meta vorige week donderdag met 25 procent, waardoor ruim 230 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.

'Het is een oud idee dat nooit heeft gewerkt'

Libin liet zich eerder kritisch uit over de hype rond de metaverse. Vorige maand vergeleek hij de hype met de communistische propaganda die hij als kind in de voormalige Sovjet-Unie voorgeschoteld kreeg.

En hij is nog steeds niet overtuigd. Hij zegt tegen Insider dat de visie van de metaverse zoals gepresenteerd door Meta "verschrikkelijk" is. Meta's definitie van de metaverse is een "onderling verbonden 3D-wereld waar we vele uren per dag in doorbrengen, zowel voor de lol als voor werk. Het werkt in de eerste plaats door middel van VR."

"Het is een oud idee", vervolgt Libin. "Het is niet creatief, het is al vele malen geprobeerd in de afgelopen vier decennia en het heeft nooit gewerkt."

Voorstanders van de metaverse geloven dat we geduld moeten hebben om het volledige potentieel te zien, zegt Libin. Maar hij denkt niet dat dat de manier is waarop kansrijke technologie werkt. "Ik denk dat geweldige technologie in het begin primitief is, maar dat het vanaf het eerste moment al wel geweldig is", zegt hij. Na verloop van tijd wordt het "gepolijster, volwassener en verfijnder."

Hij geeft het voorbeeld van vroege videogameconsoles en zijn allereerste aankoop bij Amazon halverwege de jaren negentig. "Het was mijn allereerste online aankoop. Het was een primitieve, op tekst gebaseerde site waar je alleen boeken kon kopen. Je kon er nog niet met één klik iets kopen: het was heel eenvoudig. Maar ik kocht een paar boeken en ik weet nog dat ik op dat moment besefte: 'Dit is geweldig.'"

Wat Horizon Workrooms betreft, zegt Libin: "Het zal niet beter worden, want het begon slecht. Het begon dom. Het kan geavanceerder worden, maar dan wordt het alleen maar geavanceerder, het blijft nog steeds slecht."

LEES OOK: Metaverse tokens op de cryptomarkt zijn kwetsbaar door de koerscrash van Meta: na de hype risico op terugslag