• Om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen.
  • Door de oplopende besmettingscijfers zijn versoepelingen onwaarschijnlijk.
  • Wel zal de avondklok vanaf woensdag 31 maart mogelijk een uur later ingaan.

Het demissionaire kabinet geeft dinsdagavond om 19.00 een persconferentie over de coronamaatregelen. Daarbij zullen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vrijwel geen nieuwe versoepelingen aankondigen, zo is de verwachting.

De besmettingscijfers liggen al enkele dagen boven de 7000 en ook het ‘reproductiegetal’ is te hoog. Honderd besmette mensen steken nu gemiddeld 113 anderen aan.

Vooral jongeren raken besmet. Zij worden niet snel ernstig ziek van corona, maar de angst heerst dat zij meer kwetsbare mensen aansteken.

Het openen van de terrassen, meer ruimte voor winkels en opening van het hoger onderwijs zit er door de oplopende cijfers voorlopig niet in, meldden ingewijden. Voor de korte termijn ziet het er “zorgelijk” uit, zei De Jonge maandag nog. Op de lange termijn is er “best een hoopvol perspectief” door de vaccinaties.

Verder zullen Rutte en De Jonge aankondigen dat het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan nog zeker tot half mei van kracht blijft.

Avondklok mogelijk naar 22.00 uur

De avondklok verdwijnt ook niet. Wel zal die waarschijnlijk een uur later ingaan. Daar hebben de burgemeesters op aangedrongen. Ingewijden in Den Haag melden dat de avondklok in principe vanaf woensdag 31 maart op 22.00 uur wordt gezet.

De zomertijd gaat volgende week in en dan blijft het 's avonds langer licht. Mensen willen dan naar buiten en het handhaven wordt dan lastiger, aldus de burgemeesters.

"De combinatie langer licht en mooi weer, maakt dat mensen naar buiten gaan. Hoe goed is zo’n maatregel dan te handhaven en in hoeverre draagt het bij aan het bestrijden van het virus", aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, over hun afweging.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei maandag wel wat in het voorstel van de burgemeesters te zien om de avondklok een uur naar achteren te verschuiven. Hij sprak van een "begrijpelijke, beargumenteerde suggestie".

Ramadan begint halverwege april

Ook de ramadan speelt in dit voorstel mee. Minister Grapperhaus gaat deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties om te praten over de gevolgen van de avondklok voor onder meer het avondgebed. Hij wil met ze bespreken over "wat er op ons afkomt".

"De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat", zegt hij. De ramadan begint halverwege de volgende maand.

Het aantal coronabesmettingen stijgt sterk. Dit staat volgens hem versoepelingen in de weg. "Er zijn een miljoen moslims in Nederland en ook miljoenen katholieken en protestanten. De coronamaatregelen zijn net zo goed een domper in het licht van het komende paasfeest."

Roep om versoepelingen neemt toe

De politieke roep tot versoepelingen klonk de afgelopen dagen wel steeds luider. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de avondklok "er heel snel af moet", omdat die niet meer houdbaar zou zijn als de zomertijd ingaat.

Haar partijgenoot minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) sprak optimisme uit dat studenten van hogescholen en universiteiten weer een dag in de week op locatie les kunnen krijgen.

De burgemeesters hopen dat de situatie snel verandert. Zij willen het land stapje voor stapje weer openen.

"Wij schrikken van de oplopende cijfers en de druk op het zorgstelsel, maar wij schrikken minstens net zoveel van de druk op de samenleving en de economie", aldus Bruls. "Je kunt nu niet zeggen om de strenge maatregelen met nog twee maanden te verlengen. Vooral niet nu de vaccinaties op stoom komen. Je kunt niet wachten op de laatste Nederlander die gevaccineerd wil worden. De sociale en economische crises vragen om andere maatregelen dan Nederland op slot te houden om het het virus te bestrijden."

Lees meer over coronavaccins: