De pensioendeal die onderhandelaars van werkgevers en vakbonden afgelopen vrijdag beklonken, krijgt steun van de leden van vakbond CNV.

Het FNV heeft langer nodig om het pensioenakkoord aan de leden uit te leggen.

Volgens het pensioenakkoord krijgen werknemers geen vaste toezegging meer over de hoogte van hun pensioen; dat wordt afhankelijk van de beursontwikkeling.

De achterban van het CNV is akkoord met de uitwerking van de pensioendeal waarover vakbonden en werkgevers lang hebben onderhandeld.

Een vertegenwoordiging van de kwart miljoen CNV-leden heeft ingestemd, aldus de vakbond dinsdagochtend in een verklaring.

“Wij zijn uiteraard zeer verheugd met deze uitslag. Dit is een belangrijke mijlpaal in een proces dat miljoenen Nederlanders raakt. En waarin we ons dus gesteund weten door onze leden”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Vakbonden, werkgevers en het kabinet bereikten onlangs een definitief akkoord over de hervorming van het pensioenstelsel.

Lees ook op Business Insider

De overeenkomst is een uitwerking van het pensioenakkoord dat de partijen vorig jaar al sloten. Het gaat hierbij om de hervorming van het pensioen dat werknemers via hun werkgever bij pensioenfondsen opbouwen.

Pensioen afhankelijk van de beurs

Om het stelsel op termijn betaalbaar te houden worden de uitkeringen meer afhankelijk gemaakt van de ontwikkeling van het beursrendement van de ingelegde pensioenpremies.

De vaste koppeling van het pensioen aan de hoogte van het loon wordt losgelaten. In plaats daarvan krijgen werknemers te maken met een prognose over het verwachte pensioen die gaat meeschommelen met de beursontwikkeling.

Hier staat tegenover dat zaken als korten op opgebouwde pensioenen niet meer aan de orde zal zijn, omdat pensioenfondsen geen harde toezeggingen doen over de uiteindelijke uitkering.

Lees meer: Dit zijn de belangrijkste punten uit het bijna officiële pensioenakkoord – details zijn vaag, onzekerheid over pensioen blijft groot

FNV moet achterban overtuigen van pensioenakkoord

Volgens De Telegraaf heeft het bestuur van de FNV maandagavond besloten de besluitvorming van het Ledenparlement enkele dagen uit te stellen. Zo is er meer tijd om het akkoord uit te leggen aan de achterban.

Vakcentrale VCP besloot in een ingelaste bestuursvergadering nog geen groen licht te geven.

Het loslaten van de vaste koppeling van de pensioenopbouw aan de hoogte van het loon is pijnlijk voor vakbonden. Aan de andere kant stopt hiermee ook de jaarlijks terugkerende discussie over kortingen op de pensioenen.

De vakbonden zijn er vooral op gebrand dat in de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel geen draconische kortingen meer worden doorgevoerd. Het nieuwe pensioensysteem voor werknemers wordt naar verwachting in 2026 van kracht.

LEES OOK: Je pensioen wordt afhankelijk van de buers: om deze reden kan je zomaar €100.000 minder opbouwen voor een latere uitkering