Als je zelf een pensioenpot voor later wil opbouwen, is het verstandig om een plan te maken: hoeveel zet je maandelijks of per jaar opzij en hoe lang ga je opbouwen? Met onze beleggingstool bereken je hoeveel vermogen je zo gaat opbouwen.

Hoe rijk je met beleggen kunt worden, is uiteraard nooit met zekerheid te zeggen. Maar het is wel verstandig om een ruwe inschatting te maken.

Wie simpel wil beleggen voor later, komt al gauw uit bij indexfondsen die een bepaalde brede aandelenindex volgen. Via dergelijke beleggingsfondsen, ook wel ETF’s of trackers genoemd, koop je met één transactie een breed mandje aandelen. Alleen is het niet zo dat elke brede aandelenindex vergelijkbaar presteert.

Om dit te illustreren heeft Business Insider Nederland een beleggingstool gemaakt voor als je periodiek geld opzij zet en/of in één keer een groter bedrag inlegt. Hierbij laten we zien wat beleggen in aandelen kan opleveren, gebaseerd op het historische rendement van vijf bekende aandelenindices.

We hebben gekeken naar de Amsterdamse AEX-index, de brede Amerikaanse S&P 500-index, een gemengde index van Amerikaanse aandelen en obligaties, de MSCI-index voor opkomende markten en de MSCI Wereldindex.

We gaan uit van het historische, gemiddelde rendement per jaar. Dat loopt, afhankelijk van de index die je kiest, uiteen van 5,1 procent tot 10,4 procent.

Let wel: op de korte termijn kunnen aandelen flink schommelen in waarde. Hoe langer je vermogen dat in aandelen zit kunt laten renderen, hoe minder kwetsbaar je wordt voor tussentijdse schommelingen van de beurs die je rendement fors beïnvloeden.

Pensioen: beleggen voor later

Stel bijvoorbeeld dat je 10 duizend euro hebt gespaard en 10 jaar lang maandelijks 200 euro kunt inleggen. Kies je voor de MSCI Wereldindex met een gemiddeld historisch rendement van 7,7 procent per jaar, dan heb je na 10 jaar een vermogen van ruim 56 duizend euro opgebouwd. Bij dit rendement verdubbelt je inleg in 9 jaar tijd.

Vul je e-mailadres in, abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief en klik op de knop. Dan krijg je meteen toegang tot de beleggingstool.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer de nieuwsbrief.