• Advocatenkantoor Pels Rijcken heeft Susi Zijderveld benoemd als externe bestuurder voor governance.
  • Zijderveld zal zich bezighouden met het naleven van de regels bij het advocatenkantoor van de landsadvocaat.
  • Pels Rijcken kwam onlangs in opspraak nadat de overleden topman Frank Oranje tenminste 10 miljoen euro zou hebben verduisterd.

Advocatenkantoor Pels Rijcken heeft Susi Zijderveld benoemd als extern bestuurder die zich met name bezig zal gaan houden met het naleven van de regels bij het advocatenkantoor van de landsadvocaat.

Zijderveld, die eerder bestuurder was bij onder andere de NS en de Kamer van Koophandel en ook managementfucnties bij De Nederlandsche Bank bekleedde, begint op 1 mei aan haar nieuwe klus, meldde Pels Rijcken op de eigen website.

Het kantoor was de laatste tijd veel in het nieuws. Dit bekend werd dat voormalig Pels Rijcken-notaris en topman Frank Oranje tenminste 10 miljoen euro zou hebben verduisterd. Vorig jaar november overleed hij.

Uit eigen onderzoek van het kantoor blijkt dat Oranje via allerlei omwegen geld overhevelde naar privérekeningen. Het ging om rekeningen waarop geld stond dat door notarissen van het kantoor werd bewaard, maar voor iemand anders bestemd was. Oranje zou onder andere documenten hebben vervalst om deze overboekingen in orde te laten lijken.

Onderzoek door OM en FIOD

Pels Rijcken werd in september 2020 door het OM geïnformeerd dat er een onderzoek liep naar Oranje. Daarop stelde het advocatenkantoor ook een eigen, extern onderzoek in door accountantsbureau Deloitte.

De Fiscale Inlichtingen- en OpsporingsDienst (FIOD) onderzocht de verdachte transacties al sinds 2019. Omdat Oranje in november vorig jaar is overleden, besloot het OM vaart te minderen met dit onderzoek. Daarbij speelde ook mee dat aanklagers het definitieve onderzoeksrapport van Deloitte willen afwachten, om vervolgens na te gaan of aanvullend onderzoek nodig is.

Hoeveel geld er gemoeid is met fraude, maakte het kantoor niet bekend. Het kantoor heeft overlegd met de executeur-testamentair van Oranje over een schadevergoeding voor Pels Rijcken. De weggesluisde bedragen zijn inmiddels weer aangevuld en zullen volgens het kantoor de rechthebbenden bereiken.

Grapperhaus wist al twee jaar van onderzoek naar Pels Rijken

Justitieminister Ferd Grapperhaus hoorde in maart 2019 dat er een onderzoek kwam naar "mogelijke strafbare feiten" bij Pels Rijcken, antwoordde hij in maart op Kamervragen.

Het Financieele Dagblad schreef dat Grapperhaus verzweeg al langer op de hoogte te zijn van de miljoenenfraude bij het kantoor, toen hij de Tweede Kamer in maart 2021 over de kwestie informeerde.

De informatie die hij destijds kreeg was vertrouwelijk en hij kreeg geen verdere details, schreef hij. Eind augustus 2020 hoorde de minister ook dat er inmiddels sprake was van een strafrechtelijke verdenking en dat een verdachte gehoord zou worden in de zaak. In beide gevallen werd de minister mondeling geïnformeerd.

Bovendien werd het onderzoek op het ministerie van Justitie bestempeld als staatsgeheim, omdat het om een embargo-onderzoek ging. Dat houdt in dat het onderzoek maar voor enkelen toegankelijk is. Grapperhaus zegt dat er geen aanleiding was om informatie met anderen over het onderzoek te delen "en dat is dan ook niet gebeurd".

Nieuwe bestuur voor Pels Rijcken

Overigens stemden aandeelhouders van Pels Rijken woensdag ook in met de benoeming van het nieuwe bestuur. Sandra van Heukelom is de nieuwe voorzitter.

De overige bestuurders naast haar en Zijderveld zijn Elisabeth Pietermaat en Mark Birnage. Na het wegvallen van Oranje werd het bestuur ad interim gevormd door Pieter Stuijt en Hans Besselink.

Lees ook: