• Ouders kunnen vanaf dinsdag met betaald ouderschapsverlof. In het eerste jaar kunnen zij negen weken verlof opnemen waarbij 70 procent van het salaris wordt doorbetaald.
  • In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan dus negen betaald zijn. De betaalde weken gelden voor het eerste levensjaar van het kind.
  • Het nieuwe verlof komt bovenop de bestaande verlofregelingen, zoals het partnerverlof en kraamverlof.
  • Lees ook: Aanvullend geboorteverlof populair onder partners: bijna 3 op de 4 neemt extra weken op

Ouders kunnen vanaf dinsdag met betaald ouderschapsverlof. In het eerste jaar kunnen zij negen weken verlof opnemen waarbij 70 procent van het salaris wordt doorbetaald. Sommige werkgevers zullen dat aanvullen tot 100 procent.

Het nieuwe verlof komt bovenop de bestaande verlofregelingen, zoals het partnerverlof en kraamverlof. FNV-bestuurder Bas van Weegberg is blij met de nieuwe regeling. Volgens hem zorgt die voor “meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, maar ook voor “een betere balans tussen werk en privé”.

De vakbondsman ziet wel problemen voor gezinnen met lagere inkomens. “Die kunnen vaak niet met 30 procent minder rondkomen. We roepen werkgevers op om het verlof aan te vullen tot 100 procent.” Liever ziet hij dat het kabinet de verlofregeling aanpast, waardoor iedere ouder 100 procent wordt gecompenseerd.

In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof, waarvan dus negen betaald zijn. De betaalde weken gelden voor het eerste levensjaar van het kind. Als deze niet worden gebruikt, dan worden ze toegevoegd aan de resterende onbetaalde weken.

LEES OOK: Ronde hoofden zijn een schoonheidsideaal in China, dus kopen ouders dure helmen om de schedels van hun baby’s te corrigeren