• Bijna driekwart van de partners heeft na de geboorte van hun kind vijf extra weken geboorteverlof opgenomen.
  • Deze nieuwe regeling werd in 2020 van kracht en lijkt nu al te zorgen voor een “cultuuromslag”, aldus minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • Van de 26 procent die geen extra verlof opnam, zegt de helft minder te zijn gaan werken en de andere helft het extra verlof zich niet financieel te hebben kunnen veroorloven.
  • Lees ook: Ouders hebben vanaf augustus 2022 recht op 9 weken betaald verlof – 5 vragen over de nieuwe wet

Bijna driekwart van de vaders of partners hebben na de geboorte van hun kind aanvullend geboorteverlof van in totaal zes weken opgenomen. Dat blijkt uit de evaluatie Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG), die in 2020 van kracht is geworden.

Door deze wet mogen vaders of partners in loondienst na een week betaald geboorteverlof, daar nog eens vijf weken aan vastplakken.

Van de 26 procent die geen aanvullend verlof opnam, zei bijna de helft dat niet nodig te hebben. Zij gingen minder werken of stopten helemaal om meer tijd met de kinderen door te brengen.

De rest van de partners zei dat ze op zich gebruik van de regeling hadden willen maken, maar gaf aan dat zij zich dit financieel niet konden veroorloven. Dat blijkt uit de evaluatie die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De evaluatie leidt niet tot een wijziging van de WIEG, schrijft Van Gennip. De minister ziet daar geen aanleiding toe, ondanks dat er een kleine groep buiten de boot valt. Ze zegt dat dit deels te maken heeft met een "cultuuromslag, wat enige tijd vraagt".

Daarnaast hebben volgens Van Gennip de coronamaatregelen "vrijwel zeker" invloed gehad op het gebruik en de effecten van het aanvullend geboorteverlof. "Maatregelen als het thuiswerken veranderden de verdeling van (extra) zorgtaken."

Ook de onzekerheid over de economische situatie of het wegvallen van inkomen als gevolg van de coronacrisis, zijn mogelijk van invloed geweest op het gebruik van het extra geboorteverlof, zo blijkt uit de evaluatie.

Vakbond FNV is kritisch. Partners met lagere inkomens maakten minder vaak gebruik van de regeling dan die met hogere inkomens. Doordat je 30 procent van je inkomen moet missen in die periode, is de regeling volgens de FNV minder toegankelijk voor armere huishoudens. De vakbond wil daarom dat de overheid voortaan het salaris volledig doorbetaalt bij het aanvullende geboorteverlof.

LEES OOK: Nederlandse bevolking groeit naar 18 miljoen in 2025, denkt CBS – mede door meer geboortes in coronatijd